У Чернігові відроджує свою діяльність Канадсько-український бібліотечний центр

У Чернігові відроджує свою діяльність Канадсько-український бібліотечний центр

Укрінформ
Канадсько-український центр, створений при центральній міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського у Чернігові, відроджує свою діяльність після 20-річного "застою".

Як повідомила кореспонденту Укрінформу бібліотекарка Олена Терещенко, відтепер ознайомитися з унікальними діаспорними виданнями зможе широкий загал читачів.

"Ми перевели його (Центр – ред.) сюди, в приміщення центральної міської бібліотеки ім. Коцюбинського, і починаємо майже з нуля відроджувати і "розкручувати". Бо 20 років про цей центр мало хто знав", - сказала Терещенко.

Вона розповіла, що Канадсько-український центр у Чернігові був заснований 24 вересня 1999 року за посередництва чернігівського журналіста Петра Антоненка. Саме на нього вийшли представники української діаспори в Канаді, які створювали бібліотечні центри в Україні. Вони пообіцяли передати діаспорні видання й до Чернігова за умови, що ті не будуть розпорошені по різних бібліотеках, а сконцентровані в одному місці.

Приміщення під книги було знайдене в одному з філіалів бібліотеки ім. Коцюбинського. Там центр і животів  20 років, мало кому відомий. І тільки зараз про унікальні діаспорні видання дізнається широкий загал читачів, передусім, науковці та студенти.

"Фонд Центру налічує понад 4 тис. екземплярів. Тут - книги про УПА, репресії, Голодомор та інші події новітньої історії України. Є також унікальні англомовні видання, наприклад, "Британіка" (Британська енциклопедія). Це - одна з найстаріших універсальних енциклопедій світу, якої немає в жодній бібліотеці Чернігова", - поінформувала Терещенко.

Читайте також: В СКУ відзвітували про вересневі зустрічі з новою владою України та Предстоятелем ПЦУ

Першим заходом, який організував Канадсько-український центр, став "круглий стіл" під назвою "Викрадена батьківщина". Він був присвячений 75-й річниці примусового виселення українців Лемківщини, Холмщини, Підляшшя з етнічних земель території сучасної Польщі.

Фото: Чернігівська центральна міська бібліотека імені М. М. Коцюбинського у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-