Пластуни розкажуть про Маркіяна Паславського на проєкті “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”

Пластуни розкажуть про Маркіяна Паславського на проєкті “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”

Укрінформ
Товарищі-пластуни американця українського походження Маркіяна Паславського, який загинув у бою за звільнення Іловайська, 24 вересня поговорять про нього у рамках освітнього проєкту “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”.

Про це повідомляється на сторінці події у Facebook.

«Скоб! Так вітався Маркіян Паславський, оскільки належав до Пласту. Гасло-абревіатура «Сильно, Красно, Обережно, Бистро» характеризує кожного пластуна, а Паславського – особливо. Більше про організацію та про самого Марка розкажуть його товариші-пластуни: Роман Орищенко – голова виконкому Самооборони Майдану, волонтер АТО, і Тарас Ковалик – один із сотників 15-ї сотні Самооборони Майдану, доброволець батальйону “Айдар”, - йдеться у повідомленні.

Організаторами заходу виступили Національний музей Революції Гідності і Музей української діаспори.

Зустріч відбудеться у вівторок у Музеї української діаспори і розпочнеться о 18:30.

Зазначається, що розмова з Романом Орищенком та Тарасом Коваликом є першим заходом освітньої програми проєкту “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”.

Участь у заході включена в вартість квитка.

Крім освітньої програми, проєкт пропонує кураторські екскурсії виставкою «Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір», яка присвячена пам’яті героя російсько-української війни Маркіяна Паславського.

Нагадаємо, 17 серпня в Музеї української діаспори відкрилася виставка “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”, присвячена Паславському.

За словами організаторів, у чотирьох тематичних залах відвідувачі зможуть ознайомитися із основними сторінками життя Маркіяна: народження в родині вихідців із України, навчання в українській школі, участь в Пласті, становлення світогляду, навчання у військовій академії Вест-Пойнт, служба в 75-у полку рейнджерів США, переїзд в Україну, участь у Помаранчевій Революції та Революції Гідності, служба в добровольчому батальйоні “Донбас”, участь в боях проти російсько-терористичних військ, загибель під Іловайськом. На виставці представлені артефакти з фондів Музей української діаспори та Національного музею Революції Гідності.

Окрема зала виділена під кінозал, де вперше демонструватиметься тізер фільму “Made in Ukraine. Життя за життя”, створений Alex Studio Production (режисер Олег Ущенко) за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

Також було презентовано видання “Заклик діяти” – роздуми Маркіяна Паславського про те, як змінити Україну на краще.

Виставковий проєкт “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір” триватиме до 20 жовтня 2019 року. Окрім експозиції, у межах виставки запланована спеціальна програма для відвідувачів: кураторські та авторські екскурсії, кінопокази та дискусії.

Як зазначається, організаторами проєкту виступили родина Маркіяна Паславського, Музей української діаспори, Музей історії міста Києва, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності та бійці добровольчого батальйону “Донбас”.

Як відомо, п’ять років тому, 19 серпня 2014-го, в бою за звільнення Іловайська загинув 55-річний Марк Паславський, “Франко” – американець українського походження, доброволець батальйону НГУ “Донбас”. Він прикрив відхід групи та врятував життя кількох товаришів ціною власного.

Напередодні роковин Національний музей Революції Гідності разом з Музеєм української діаспори відкрили виставку “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”, присвячену Маркові та п'ятиріччю іловайських подій.

Марко (Маркіян Григорій) Паславський народився у 1959 році в українсько-американській родині на Мангеттені в Нью-Йорку. Виріс у Нью-Джерсі. Переїхав в Україну в 1990-ті. Марко був активним учасником Революції Гідності, зокрема, брав участь у боях в центрі Києва 20 лютого 2014 року.

З початком війни на сході України Паславський у квітні 2014 року приєднався до батальйону «Донбас». У квітні 2014 року прийняв українське громадянство. Мав позивний «Франко» на честь видатного українського псьменника Івана Франка. Наприкінці травня - на початку червня разом з батальйоном вступив в Національну гвардію і пройшов курс навчання в Нових Петрівцях.

Марк Паславський загинув під час визволення Іловайська (Донецька область) 19 серпня 2014 року, у віці 55 років, отримавши три поранення в спину. Похований 26 серпня 2014-го на Аскольдовій Могилі у Києві

Кавалер ордену Данила Галицького (посмертно) та ордену «Народний Герой України».

Паславського також посмертно нагороджено найвищою нагородою «Пласту» Залізним хрестом як колишнього члена цієї організації. 

Пласт – найстаріша та найбільша українська скаутська організація. Понад 100 років тому засновники товариства постановили сприяти всебічному патріотичному розвитку молоді, щоб готувати провідників українського суспільства. Вихованці Пласту в різний час помітні як активні просвітяни й учасники визвольного руху. Серед них – керівник ОУН Степан Бандера, композитор Микола Колесса, співачка Квітка Цісик, історик Орест Суптельний, економіст Богдан Гаврилишин, попередній предстоятель УГКЦ Любомир Гузар, реформаторка української медицини Уляна Супрун.

У наш час Пласт у світі налічує понад 10000 членів. Багато з них стали добровольцями російсько-української війни.

Фото: Укрінформ, Національний музей Революції Гідності • Maidan Museum‎

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-