Пам’ятник учаснику бою під Крутами Євтимовичу встановили у Дербі

Пам’ятник учаснику бою під Крутами Євтимовичу встановили у Дербі

Фото
Укрінформ
Пам’ятник ветерану української визвольної боротьби, учаснику бою під Крутами Сергію Євтимовичу встановили днями у Дербі (Велика Британія).

Про це йдеться на сторінці Посольства України у Великій Британії у Facebook.

«Вітаємо ініціативу Союзу українців у Великій Британії встановити пам’ятник учаснику знакового для історії України бою під Крутами Сергію Євтимовичу на його могилі в м.Дербі. Честь побувати на посвяченні пам’ятника разом з його родичами та українською громадою», - зазначається у дописі.

У заході, зокрема, взяли участь представники Спілки української молоді (СУМ) у Великій Британії. «Члени Спілки української молоді у Великій Британії на чолі з головою головою Крайової управи СУМ у Великій Британії другом Зеноном Фінівом, зібралися на цвинтарі Nottingham Road у Дербі, щоб приєднатися до громади у зворушливому заході благословення пам’ятника на могилі героя-ветерана Крут Сергія Євтимовича. Сумівці з осередків Аштон, Бредфорд, Дербі, Манчестер, Ноттінґгем, Стокпорт, Вулвергемптон зі своїми прапорами, прибули взяти участь в унікальній нагоді вшанувати героя Крут на британській землі та віддати шану як сумівська родина», - повдомляється у дописі на сторінці СУМ у Великій Британії у Facebook.

Як зазначається, це було особливо зворушливо для тих членів юнацтва, які минулого року здобули свої відзнаки «Крути-100» (з нагоди сторіччя бою під Крутами - ред.) і з гордістю носили їх.

Вшанувати пам’ять Сергія Євтимовича приїхали з Німеччини члени його родини: онуки Сергій з дружиною Евеліною та Михайло, які були розчулені такою підтримкою, наданою їх діду.

Після освяченння пам’ятника відбулася презентація про Крути та прийом в українському культурному центрі Дербі. Присутних детальніше ознайомили із життям і діяльністю Сергія Євтимовича.

Читайте також: В Австрії відкрили пам’ятний знак українським біженцям, загиблим в Першу світову

Нагадаємо, Сергій Євтимович (1900 - 1964) - хорунжий, згодом, підполковник Армії УНР, учасник бою під Крутами в складі студентської сотні. Випускник II випуску Спільної юнацької школи, учасник Першого зимового походу. Член редколегії журналів «Український Ветеран» (1935) та «Немізіда» (1936), які видавались у Варшаві.

Під час Другої світової війни був старшиною дивізії військ СС «Галичина» (1943—1945), учасник бою під Бродами. Активіст «Об'єднання бувших вояків-українців у Великій Британії». Похований на цвинтарі Ноттінгем Роад (Nottingham Road) в Дербі (Дербішир, Велика Британія).

Фото: Embassy of Ukraine to the UK, Ukrainian Youth Association of Great Britain у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-