У Холмі відзначили 100-річчя товариства

У Холмі відзначили 100-річчя товариства "Рідна Хата"

Фото
Укрінформ
Урочистості з нагоди відзначення 100-річчя історичного просвітнього Товариства “Рідна Хата” відбулися днями у Холмі.

Про це повідомляє видання Наше слово.

Як зазначається, 15 вересня у Холмській публічній бібліотеці ім. Марії Орсетті у Холмі пройшов науковий симпозіум “Товариство “Рідна Хата” на Холмщині та Південному Підляшші: 1919-1930”.

У православній кафедральній церкві Св. Івана Богослова відслужено панахиду за діячів Товариства. На православному кладовищі на вулиці Львівській у Холмі вшановано пам’ять першого голови Товариства “Рідна Хата” Антона Васильчука.

Відбувся урочистий концерт за участю хору Львівського суспільно-культурного товариства “Холмщина” та вокальної групи Українського ансамблю пісні і танцю “Ранок” з Більска-Підляського.

Орагнізаторами заходу виступили Українське Товариство та Підляський науковий інститут.

Читайте також: Український народний театр у Ризі дав прем’єру вистави “Житейське море”

Нагадаємо, "Рідна Хата" — історичне просвітнє товариство на Холмщині, Підляшші (1919 –1940 р.р.) та Берестейщині (до 1930 р.). Було створене невдовзі після входу Холмщини та Південного Підляшшя до складу польської держави.

"Рідна Хата" була організована за зразком товариства "Просвіта" у Львові. Філії Товариства існували у 131 селах та містах Холмщини і Південного Підляшшя. Організація проводила різноманітну діяльність: аматорські театри, освітянська діяльність, збереження українських національних традицій, хори, бібліотеки, поширення українських видань, видавнича діяльність, збереження національної спадщини, економічна діяльність.

Товариство "Рідна Хата" за роки існування чимало спричинилося до поширення і поглиблення української національної свідомості.  Зокрема, історик, голова Українського Товариства і директор Підляського наукового інституту доктор Григорій Купріянович раніше зазначив, що роки діяльності товариства «Рідна Хата» були, попри протидіяння і труднощі, періодом чи не найбільшого пожвавлення українського національного життя у цих реґіонах у мирний час за всю їхню новітню історію. За його словами, товариство «Рідна Хата» було найдовш існуючою українською організацією за всю новітню історію Холмщини та Південного Підляшшя.

Фото: Олеся Ґєраль

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-