Український правозахисник Маринович став лауреатом польської Медалі Вдячності

Український правозахисник Маринович став лауреатом польської Медалі Вдячності

Фото, відео
Укрінформ
Українського професора, правозахисника, публіциста, релігієзнавця Мирослава Мариновича нагородили у Польщі Медаллю Вдячності.

Вручення нагороди відбулося днями в Європейському центрі Солідарності (ЄСЦ) в Гданську у рамках урочистостей з нагоди 39-ї річниці Підписання Гданського порозуміння та 80-річчя початку ІІ Світової війни, повідомляє пресслужба Консульства України в Гданську.

«Одним із цьогорічних лауреатів, поряд із визначними політиками й громадськими діячами  угорським дисидентом та мером Будапешта (1990–2010) Габором Демським та Першим віце-президентом Європейської комісії, нідерландським дипломатом, Франсом Тімермансом, визнано професора Мирослава Мариновича, українського правозахисника, публіциста, релігієзнавця, члена-засновника Української Гельсінської групи, організатора руху Міжнародна Амністія в Україні, віцеректора Українського католицького університету у Львові», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Медаль Вдячності - це нагорода, заснована ЄЦС до 30-ої річниці руху Солідарності. Медаль вирізняє іноземців, які допомагали Польщі у її боротьбі за свободу та демократію під час комуністичної диктатури, які досліджують та популяризують у світі історію антикомуністичної, демократичної опозиції в Польщі, а також у дусі ідеалів солідарності відстоюють універсальні права людини.

Представляв кандидатів директор ЄЦС Базіль Керський а урочисте вручення здійснили віцемаршалек Сенату РП Богдан Борусевич та президент Гданська Александра Дулькевич.

В рамках урочистостей відбулась зустріч Мирослава Мариновича з представниками української громади Гданська, під час якого Консул України Лев Захарчишин вручив професору Мариновичу Грамоту подяки від Консульства України в Гданську.

Читайте також: Українська діаспора подякувала Супрун за роботу

Як відомо, Мирослав Маринович також є перекладачем, громадським активістом, почесним президентом українського PEN-клубу. Протягом восьми років Маринович захищав права людини в Радянському Союзі. Наприкінці 1970-початку 1980-хх років відбував покарання у таборі в Пермі та у засланні в Казахстані.

Фото: ucu.edu.ua
Відео: Espreso.TV

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-