Перший українець, який об'їхав весь світ, розповів, як здійснив свою мрію і лишився живим

Перший українець, який об'їхав весь світ, розповів, як здійснив свою мрію і лишився живим

Фото
Укрінформ
У вересні 2018 року київський юрист Костянтин Симоненко став першим українцем, який відвідав усі 193 країни світу. Відповідний диплом йому вручив на острові Пасхи у Чилі представник Національного реєстру рекордів України.

В інтерв'ю ВВС News Україна 45-річний мандрівник розповідає, як йому вдалося зберегти мотивацію протягом стількох років, поєднувати подорожі з роботою та вихованням двох синів, як готуватися до подорожей у віддалені та небезпечні куточки світу і які країни найбільше можуть здивувати українського мандрівника.

Костянтин розповідає, що за рекордом не гнався. «Те, що у мене вийшло відвідати всі країни світу першим з українців - це, безумовно, приємно, але це точно не було моєю головною мотивацією. Перш за все, я здійснював свою дитячу мрію побачити світ», - каже мандрівник.

Зазначається, що шлях до мрії зайняв у чоловіка 10 років. За цей час Костянтин змінив 12 закордонних паспортів та здійснив 737 авіаперельотів, побував на райських островах Океанії і у найбільш закритих країнах світу, таких як Туркменістан та Еритрея, прогулявся у супроводі озброєних охоронців по вулицях спустошеного війною Могадишо у Сомалі, уник захоплення в заручники у Малі, а ще назбирав величезну колекцію тарілок - 942 з 210 країн та територій.

З юних років українець вивчав карти, зачитувався книгами про подорожі. «Мене особливо вражали книги Тура Хеєрдала, Тіма Северина, Жак-Іва Кусто. Я перечитав усі книги Джеральда Даррелла про тварин. Особливе враження на мене справила книга "Водії фрегатів" Миколи Чуковського: саме після неї я почав марити Океанією і далекими країнами», - розповідає Костянтин.

Про дитячу мрію він загадав після розпаду СРСР і подумав, чому б і ні?

«Чесно кажучи, я не збирався сильно афішувати, що відвідав усі країни світу. Але моєму синові не повірили в школі, що його тато відвідав всі країни світу, і він сильно через це засмутився. Тому довелося й офіційний сертифікат рекорду отримувати, і інтерв'ю дати. Чого тільки не зробиш для дітей», - каже Костянтин.

Розповідає, що відвідати саме всі країни світу - досить важка і непроста задача. Адже це багатогодинні перельоти, жахливий клімат, виснажлива спека і вологість, відсутність комфорту, ризик захворіти досить неприємними екзотичними хворобами.

«Аби у мене в середині шляху не опустилися руки, я придумав візуальну картинку для своєї мрії - моєю останньою країною буде Чилі та острів Пасхи», - каже мандрівник.

Виявилося, що під час перебування Костянтина на острові Пасхи ннайголовніший експерт Національного реєстру рекордів України був якраз недалеко, в Бразилії на зйомках передачі "Світ навиворіт". "Він люб'язно погодився прилетіти і вручити мені сертифікат саме на острові Пасхи, так би мовити за місцем встановлення рекорду", - каже мандрівник.

Костянтин - адвокат і співвласник юридичної компанії, одружений, має двох дітей. Розповідає, що поєднувати подорожі з роботою та турботою про родину вдалося завдяки двом людям – дружині та компаньйону по бізнесу.

Дружина у Костянтина теж завзята мандрівниця: вона відвідала 60 країн, і спочатку подружжя подорожувало разом. Але коли пішли важкі і небезпечні країни, то було вирішено, що далі чоловік літатиме сам.

Мандрівник каже, що до будь-якої країни  прибуває з точним планом того, що там хоче побачити. «Зазвичай я досить детально вивчаю, що в країні є унікального, цікавого і що взагалі варто подивитися. В країну я приїжджаю завжди з точним планом, що я хочу побачити, як туди дістатися, скільки це коштує і які є нюанси», - розповідає українець.

Але буває, що переваги міняються з часом. «Проїхавши половину Африки і побувавши в Серенгеті, парку Крюгера, дельті річки Окаванго, парку Масаї-Мара - я майже повністю втратив інтерес до будь-яких африканських національних парків. Іноді мені починало здаватися, що всіх слонів я вже знаю поіменно. А після водоспаду Вікторія, Ігуасу і Ніагарського водоспаду мені перестали бути цікаві в принципі такі природні пам'ятки», - розповідає Костянтин.

У кожній країні мандрівник проводить різну кількість часу, і це залежить від самої країни: одні (приміром, Тувалу в Океанії) можна пройти пішки з кінця в кінець за пару годин, а для вивчення інших (США, Австралія тощо) потрібні роки. З іншого боку, у багатьох країнах (наприклад, у Південному Судані чи Венесуелі) він був би й радий вивчити всі цікавинки та пам'ятки, але для туриста це просто неможливо з різних причин, передусім, з міркувань безпеки.

Серед відвіданих країн Костянтин називає «нудні» (зокрема, "заточені" під круїзних туристів більшість країн Карибського моря) і цікаві, ті, які справили враження, залишили слід у пам’яті, і неважливо, небезпечні вони чи комфортні. Він каже, що із задоволенням повернувся би до Австралії, Нової Зеландії, Сомалі тощо.

Мандрівник розповідає, що в нього не виникало бажання переїхати жити в іншу країну світу. «Я дуже люблю свій будинок, свою роботу і своїх друзів. Але найбільше я люблю повертатися з подорожей додому. Особисто для мене це особливий кайф, коли подорож закінчена, я виконав все, що запланував на маршруті, і я лечу додому, де мене чекає кохана дружина і діти», - каже Костянтин. І додає: «Побачивши, як живе решта світу, що відрізняється від Європи, я навчився любити Україну».

Саме вона залишається найулюбленішою країною мандрівника після усіх подорожей. «Чим довше подорожую, тим більше переконуюся, що вона у мене найулюбленіша. Це правда. У нас немає ураганів, цунамі, малярії, пустель, купи страшних тропічних хвороб, немає такої страшної кримінальної та економічної ситуації, як у багатьох інших країнах. І в нас відмінна природа, клімат і люди», - каже Костянтин.

Він зізнається, що подорожі його змінили: він став більш толерантним, упевненішим у собі, більш уважним до дрібниць, від яких інколи залежить життя.

Каже, що потрапити навіть у досить закриті країни можливо, якщо знати як. Він, зокрема, користався послугами авторизованого турагентства (у випадку з Північною Кореєю), зв’язувався з місцевими гідами (Еритрея), проявив певну винахідливість і фантазію (у випадку з Сомалі, куди взагалі не дають туристичні візи) або звертався по допомогу до українських дипломатів, коли планував подорож до Туркменістану.

Найзасміченішими країнами Костянтин назвав Бангладеш, більшість країн Африки, Індію тощо. Але додав, що певною мірою абстрагується від сміття на вулиці, якщо країна цікава своєю історією, культурою, звичаями.

Мандрівник розповідає, що з країн, «важких» для туристів з огляду на стан безпеки (Афганістан, Малі, Сомалі) чи високий рівень злочинності (ЦАР, Гватемала, Гондурас, Сальвадор, Венесуела, Гаїті) серйозна і професійна охорона йому знадобилася лише в Сомалі: тут  охорона є життєвою необхідністю для іноземця.

Костянтин також радить бути обережним в Колумбії, Бразилії, Венесуелі. Остання країна, за його словами, дуже красива і самобутня, але зараз у них просто катастрофічна економічна ситуація. Через це абсолютно більшість жителів країни залишилися без джерел до існування, тому кримінальна ситуація там зараз вкрай несприятлива.

Аби знизити ризики, пов'язані з кримінальною ситуацією в країні, мандрівник радить не виходити на вулицю після заходу сонця, не заходити до кримінальних районів, не привертати до себе увагу, не показувати своїм виглядом, що ти турист. Треба завжди поводитися впевнено, але не зухвало. Ще краще мати супровід - місцевого гіда. Але більш детально треба говорити по кожній країні окремо.

Костянтин нагадує, що вартість життя у багатьох країнах коштує набагато менше, ніж ми звикли думати. «Якщо вас вже грабують, однозначно не варто чинити опір, потрібно віддати все, що просять. Не вартує фотоапарат або смартфон вашого життя», - попреджає мандрівник і нагадує: не потрібно нехтувати елементарними правилами безпеки, щоб таких пограбувань не було.

За словами Костянтина, він вже закінчує книгу про свої подорожі і має надію, що вона вийде у світ у 2020 році.

Також він міркує над організацією майстер-класів, аби ділитися занннями і досвідом.

Українець каже, що для мандрівників наразі є чимало цікавих і корисних блогів, каналів, сайтів, мобільних додатків тощо. Один з додатків, який має стояти у телефоні будь-якого мандрівника, на думку Костянтин, - це це програма MAPS.ME. Вона дозволяє завантажити карту країни або регіону, який цікавить для подорожі, а потім використовувати їй навіть у відсутності інтернету. Українець зізнається, що ця програма багато разів рятувала його в подорожах, адже інтернет є далеко не у всіх країнах і не скрізь.

У мандрівника ще чимало планів: Антарктида, і Арктика, Гренландія, Аляска тощо. «Я вже й перелік склав на найближчі три роки, з дружиною його погодив навіть. Сподіваюся, скоро зможу брати з собою в подорожі старшого сина», - планує Костянтин. Каже, що із задоволенням би полетів на Марс і розповідає, що і на Землі є схожі на червону планету місця: це, зокрема, неземні пейзажі острова Реюньйон.

Фото: www.konstantin.travel, facebook.com/lopuhi.zorin

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-