70-річний волонтер з Каліфорнії 5 років допомагає українським військовим

70-річний волонтер з Каліфорнії 5 років допомагає українським військовим

Фото, відео
Укрінформ
Українець Тарас Дрофяк з Каліфорнії понад 5 років надсилає пакунки в Україну з допомогою для українських військових.

Про це пише Голос Америки.

«У Тараса Дрофяка багато прапорів зі словами подяки від різних добровольчих батальйонів та Збройних сил України. Військові вдячні Тарасові за медикаменти, намети, спальні мішки, харчі», - йдетья у сюжеті.

Зараз волонтер готує наступну посилку. "Підгузки йдуть людям, які у важкому стані. Покривала ми відправляємо на госпіталь. А ось це склад. Це, власне, сухофрукти, які нам приносять з Фресно. Це сушені персики", - показує волонтер Тарас Дрофяк.

Тарасові Дрофякові за 70. Він працює у компанії, яка займається пересилками в Україну. Понад 5 років тому події на Майдані в Києві спонукали чоловіка збирати пакунки на допомогу Батьківщині.

"Почались бойові дії на Майдані, люди почали гинути, ми побачили, що то є дуже серйозна справа", - згадує він.

Розповідає, що спочатку збирав пожертви від тих, хто хотів допомогти. А потім разом із сином вирішили створити благодійну організацію.

Зареєстровану у 2015 році організацію назвали "Милосердя". Допомагали безпосередньо бійцям на лінії вогню та військовим госпіталям.

У Тараса Дрофяка є окрема папка, до якої він складає фотографії, вирізки із друкованих статей про конкретних людей, які отримали допомогу від нього.

«Це перші жертви війни. Це є знаменита Ірина Іванюш, медиком була, обірвало дві ноги", - каже волонтер.

Читайте також: Українки з Манчестера зібрали до школи дітей з 20 родин загиблих учасників АТО/ООС

За сімсот кілометрів від Сакраменто у лікарні міста Ірвайн працює зять Тараса – анестезіолог Андрій Германович. Він показує пульсоксиметр – такі саме апарати, завдяки його зусиллям, чотири роки тому було доставлено до Дніпровського госпіталя імені Мечникова, який приймав найбільше поранених воїнів.

"Це не звичайний пульсоксиметр. Він показує не тільки рівень кисню в крові, він показує пульс. І цікаво, що показує через випромінювання – це рівень гемоглобіну», - каже Андрій Германович.

Він каже, що зазвичай для того, аби дізнатися рівень гемоглобіну в крові, потрібно брати аналіз крові з вени, йти в лабораторію, ставити в машину, яка показує рівень гемоглобіну, та це забирає певний час.  А його прилад дозволяє економити цей час, необхідний, аби врятувати життя людини.

Апарат разом зі спеціальним монітором коштує 4 тисячі доларів. Андрію вдалося безкоштовно передати в Україну три десятки таких приладів. Чоловік продовжує і сьогодні підтримувати фонд "Милосердя" та допомагати Батьківщині.

"Коли сталась війна, для мене це було персонально, бо в мене є родичі в Луганську. І я туди їздив відвідати їх в 2013 році, перед війною. І я літав до Луганського аеропорту, який був зруйнований. Це було болюче враження - бачити руйнацію того всього, тих вулиць, по яких я ходив. Я хотів також помогти людям, які захищають Україну бо саме в цьому я знайшов своє покликання як лікар – рятувати життя", - каже Андрій.

А поки Андрій Германович на роботі в Ірвайні, його діти проводять літні канікули у Сакраменто, де допомагають діду Тарасу збирати нову партію допомоги в Україну. Готують пакунки у Бахмут Донецької області і в Київський військовий госпіталь. Це вже для них родинна традиція.

Фото, відео: Голос Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-