Українці Аргентини відзначили День Незалежності України

Українці Аргентини відзначили День Незалежності України

Фото
Укрінформ
Українське культурне товариство (УКТ) «Просвіта» в Аргентині відзначило День Незалежності України.

Про це повідомив пресовий референт Референтури преси УКТ "Просвіта" Хав’єр Апонюк Савич у Facebook.

Як зазначається, захід організували викладачі суботньої школи Ольга Демчук та Ліда Маркович. Учні середніх класів підготували розважальну програму, в якій брала участь уся школа.

На святкуванні була присутня значна частина управи «Просвіти», включно з головою Юрієм Данилишиним, секретарем Романом Назариком, а також головою крайової управи СУМ Степаном Данилишиним та головою Об'єднання жінок «Просвіти» Наталію Гуцалюк.

Як повідомляє пресслужба Посольства України в Аргентиніській Республіці, офіційні заходи в рамках святкування Дня Державного Прапора України та відзначення 28-ї річниці Незалежності України розпочалися в Буенос-Айресі 22 серпня.

За існуючою в країні традицією, на центральній площі м. Буенос-Айрес Сан-Мартін, у присутності представників української громади в Аргентині, членів дипломатичного корпусу та співробітників Посольства України, Тимчасовий повірений у справах України в Аргентині Маргарита Арістова, Голова Української Центральної Репрезентації в Аргентині (УЦР), Почесний консул України в провінції Буенос-Айрес Петро Лилик, Голова Головної Ради УЦР Юрій Іваник та Заступник Директора Департаменту церемоніалу МЗС Аргентини Фернандо Бруно здійснили урочисте покладання квіткової композиції до пам’ятника аргентинському національному герою Хосе-де-Сан-Мартіну.

Звертаючись із вітальним словом до присутніх, Маргарита Арістова відзначила, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося логічне завершення процесу українського державотворення, зерна якого були закладені понад сто років тому. Дипломат нагадала, що «першу в ХХ столітті незалежність Україна проголосила 22 січня 1918 року, утвердивши тоді свої державні кордони, мову, гроші, символіку, створили боєздатне військо та отримали визнання світової спільноти, в т.ч. аргентинського Уряду Іполіто Ірігоєна». Однак подальша втрата суверенітету внаслідок більшовицької окупації в 1921 р. призвела до того, що злочинні тоталітарні режими – комуністичний і нацистський – забрали мільйони життів мешканців України в результаті Голодомору, Голокосту, державного терору, депортацій та війн. «Заплативши таку високу ціну за свою свободу, наш народ не полишав боротьби за відновлення державної незалежності України та врешті Актом 24 серпня 1991 року її остаточно утвердив», - зазначила Маргарита Арістова.

Зі свого боку, голова УЦР і Почесний консул України в провінції Буенос-Айрес Петро Лилик наголосив на глибоко символічному значенні проведення першої з низки планованих українською громадою Аргентини урочистостей з нагоди національного свята України саме у монумента Хосе-де-Сан-Мартіну. Аргентина, яка понад 120 років тому прийняла перших іммігрантів з України та стала Батьківщиною для їх нащадків, завжди підтримувала численну українську громаду.

«Співзвучні строфи гімнів України та Аргентини про готовність до самопожертви заради свободи свого народу є віддзеркаленням тісного історичного зв’язку та спільних цінностей, що єднають дві держави. Ми справді пишаємося тим, що є аргентинськими українцями», - підкреслив Петро Лилик.

Читайте також: Святкування Дня Незалежності в Нідерландах: заплив каналами Гааги

Відзначення 28-ї річниці Незалежності України відбулося й у м. Росаріо (Санта-Фе). «У 28-му річницю Незалежності України вперше в історії у м. Росаріо (провінція Санта-Фе) в Національному історичному музейному комплексі прапора відбулося урочисте підняття державного прапора України», - йдеться у повідомленні пресслужби українського диппредставництва.

Зазначається, що церемонія була ініційована нещодавно створеною Українською культурною асоціацією «23 серпня» та підтримана Українською Центральною Репрезентацією в Аргентині.

Співробітники Посольства України в Аргентині, які взяли участь у церемонії, подякували меру м. Росаріо Моніці Фейн, Директору Департаменту міжнародних відносин муніципалітету міста Серхіо Барріосу, а також керівництву Музею прапора за підтримку української громади та реалізацію ініціативи.

Фото: Javier Aponiuk Sawicz, пресслужба Посольства України в Аргентиніській Республіці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-