Чехія відкриє для себе українську сценографію на «Празькій квадрінале»

Чехія відкриє для себе українську сценографію на «Празькій квадрінале»

Анонс
Укрінформ
Чехія відкриє для себе українську сценографію: Україна уперше представить національний стенд на “Празькій квадрінале” PQ 2019 - міжнародній виставці сценографії та театральної архітектури, яка пройде 6-16 червня.

Про це йдеться на сторінці Посольства України в Чехії у Facebook.

«Уперше цього року Україна матиме національний стенд у рамках PQ! Українська експозиція представить роботи п’яти провідних українських художниць ігрових ляльок, а саме Олесі Іщук, Інеси Кульчицької, Світлани Прокоф’євої, Оксани Шарій і Ольги Войткевич-Шевченко. Також на українському стенді буде можливість познайомитися з діяльністю нещодавно відкритої Галереї сценографії та Кафедри архітектури в Львові. Куратор експозиції: Павло Босий», - зазначається у дописі. 

Місце: Pravé křídlo Průmyslového paláce, Křižíkův pavilon B, Výstaviště Praha Holešovice. Час: 6 – 16 червня з 10:00 до 20:00. Більше інформації тут.

Також Україна буде представлена в кількох масштабних кураторських проектах. 

Зокрема, київсько-донецька «Ізоляція» візьме участь у проекті «Emergence. Від обміну досвідом до нової креативності. Жива спадщина / Пам’ять у новому контексті», у рамках якого 8 партнерських інституцій готують проекти про спогади, пов‘язані з певними місцями. Проект відкриває моторошні історії, що відбувалися в різних місцях по всій Європі, пам’ять про які офіційними владами країн свідомо упродовж років замовчувалися. 

Місце Křižíkův pavilon D, Výstaviště Praha Holešovice. Час: 6 – 16 червня з 10:00 до 20:00.

Україна також буде присутня і в рамках експозиції кураторського проекту «Фрагменти», який представить всього 1 фрагмент із творчості 1 найлегендарнішого сценографіста кожної країни-учасниці. І від України це робота видатного львівського майстра Євгена Микитовича Лисика й його декорації до вистави «Створення світу» (Львів, 1986 р.). 

Місце: Lapidarium Národního muzea, Výstaviště Praha Holešovice. Час: 6 – 16 червня з 10:00 до 20:00. Більше інформації тут.

Український архітектор Олег Дроздов і його проект «Театру на Подолі» увійшов до фестивальної експозиції «Виставка театрального простору». У її рамках в незвично стилізованих глядацьких залах буде можливість подивитися короткометражні фільми про різні незвичні театральні проекти з цілого світу, в тому числі й з Києва, де на місці старої київської садиби ХІХ століття виросла одна з найпрогресивніших театральних будівель в Україні. 

Місце: Centrální hala Průmyslového paláce, Křižíkův pavilon B, Výstaviště Praha Holešovice. Час: 6 – 16 червня з 10:00 до 20:00.

Окрім цього, празька театральна студія «Relikty» підготувала театральну виставу «[[WAR-IN-PROGRESS]] for_rest» - сюрреалістична мандрівка до казкового царства лялькових лицарів, драконів, дрібних зелених чоловічків, інформаційної війни та паростків любові, яка ґрунтуватиметься на матеріалах експедиції чеської театральної групи на схід України. 

Час: 13 червня o 15:30, 17:00 i 18:00. Місце: DAMU K222.

Як повідомляється, “Празька квадрінале” PQ 2019 – єдина у своєму роді міжнародна виставка сценографії та театральної архітектури. Уперше її було організовано в 1967 році, і з того часу PQ проходить кожні чотири роки. До програми квадрінале входять найрізноманітніші перформенси, інсталяції, презентації, лекції, круглі столи, майстер-класи, інтерактивні програми для дітей та багато іншого.

Цього року участь у фестивалі візьмуть 800 митців з 79 країн світу у понад 600 різних акцій.

Більш детальну інформацію про PQ 2019 можна знайти тут

Фото: сторінка Embassy of Ukraine in Prague / Velvyslanectví Ukrajiny v Praze у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-