Діаспорян у Чорногорії запрошують на «українську каву»

Діаспорян у Чорногорії запрошують на «українську каву»

Укрінформ
Посольство України в Чорногорії запрошує охочих приєднатися до ініціативи «українська кава», спрямованої на розвиток спілкування між українцями в країні.

Про це йдеться на сторінці Посольства України в Чорногорії у Facebook.

«Друзі, хочемо поділитися з вами гарною ініціативою. Чудові дівчата Оксана Кіяшко та Ірина Дроздова кожного тижня збираються на «українську каву» та влаштовують українські культурні вечори. Зустрічі проходять в дружній теплій атмосфері, а дівчата готуються до кожного зібрання, знаходячи цікаві факти, відео, фото та літературні матеріали з обраної теми. Це ваша чудова можливість познайомитися та підтримувати зв'язок із представниками діаспори, поспілкуватися українською мовою, обговорити цікаві теми чи запропонувати для обговорення свої, та просто весело провести час», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Посольство пишається та радіє такій прекрасній ініціативи та сподівається, що це буде початком створення та існування повноцінної української громади в Чорногорії.

"Слідкуйте за їх новинами та приходьте на наступну "українську каву", яка відбудеться у вівторок 25 червня о 19:00 у Hard Rock Cafe за адресою Cetinjska 1, The Capital Plaza. Тема "Моє українське дитинство: 80-ті, 90-ті, 2000-ні рр.", - йдеться у повідомленні.

У свою чергу, авторки ініціативи розповідають у соцмережі про те, як виникла ідея «української кави». Оксана Кіяшко та Ірина Дроздова познайомилися в лютому 2019 року у Подгориці. Ірина тільки переїхала до Чорногорії, а Оксана вже 7-ий рік мешкала в Чорногорії. У процесі спілкування виявилося, що вони обидві з України, і наступні 2 години дівчата не могли наговоритися, бо дуже скучили за рідною мовою.

Ірина поцікавилася, чи є регулярні зустрічі українців. На той момент були тільки окремі події, організовані Посольством України, а також зібрання співгромадян у приватному порядку. Оксана також зазначила, що ідея зустрічатися обговорювалася вже давно, але так ніхто її не реалізував у певному форматі.

Тож було одразу вирішено взятися за цю приємну справу та зібрати людей. Перша зустріч відбулася 26 лютого у ресторані "Стара куча", що в Подгориці.

За словами дівчат, "основна ідея "української кави" - бачитися періодично з земляками, спілкуватися рідною мовою на різні теми і без тем, святкувати українські свята, пригощатися національними стравами, співати/послухати наші пісні і просто побути разом".

Авторки ініціативи розповідають, що зустрічі зазвичай проходять у форматі “круглого столу”. "Ми обираємо тему, пропонуємо питання для обговорення, бажаючі готуються (та це не обов’язково), зустрічаємось у кафе та спілкуємось. Місце та дату проведення публікуємо заздалегідь. Вхід вільній, дрес-коду теж нема", - кажуть дівачата.

За їх словами, назва «українська кава» запозичена в українців Хорватії, які теж збираються на чашечку кави своєю громадою. "Долучайтесь і ви", - запросили Оксана Кіяшко та Ірина Дроздова.

Фото: сторінка "Українcька кава в Чорногорії" у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-