У Санкт-Петербурзі віддали шану жертвам політичних репресій

У Санкт-Петербурзі віддали шану жертвам політичних репресій

Фото
Укрінформ
У Санкт-Петербурзі 19 травня вшанували пам’ять жертв політичних репресій.

Про це повідомляє прес-служба Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі.

«Співробітники Генерального консульства хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв політичних репресій, запалили поминальні свічки та поклали квіти до пам’ятного хреста загиблим українцям на Левашовському кладовищі у м.Санкт-Петербург, де, за наявними даними, захоронено біля 45 тисяч жертв сталінських репресій різних національностей, у т.ч. українців», - йдеться у повідомленні.

Зазначається що День пам’яті жертв політичних репресій відзначається у третю неділю місяця, 19 травня, Указом Президента України від 21.05.2007 № 31/2007. «Цього дня згадуємо тисячі й тисячі українських громадян, які за облудними звинуваченнями були позбавлені волі, посаджені в тюрми й вислані в табори, а велика частина з них поплатилася власним життям за вчинки і погляди, які не вписувалися в канони насаджуваної комуністичної ідеології», - йдеться у повідомленні.

Нагадується, що державний терор та репресивні заходи за політичною ознакою в Україні тривали з 1918 і до середини 1980-х років. Політичні репресії в Україні розпочалися із першої спроби встановлення радянської влади – з початку 1918 року, а закінчилися у другій половині 1980-х рр. Терор носив цілеспрямований, організований характер, уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, селянство.

За оціночними даними (на підставі архівних матеріалів СБ України), від 1927 до 1990 року в Україні було заарештовано понад мільйон осіб (з них понад 50% – українці), 545 тис. з них засуджені, у т.ч. – щонайменше 140 тис. розстріляно.  Крім того, від кінця 1920-х і до початку 1950-х років з України виселено 2 млн. 880 тис. розкуркулених селян і членів їхніх сімей.

Фото: YouTube, прес-служба Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-