У СКУ закликали світ визнати депортацію кримських татар геноцидом

У СКУ закликали світ визнати депортацію кримських татар геноцидом

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) звернувся до урядів країн світу і міжнародних організацій із закликом визнати депортацію кримських татар геноцидом.

Про це повідомляється на сторінці СКУ у Facebook.

"СКУ закликає уряди країн світу і міжнародні організації визнати депортацію кримськотатарського народу геноцидом, як це в 2015 р. зробила Україна і кілька днів тому Литва", - йдеться у дописі.

Зазначається, що СКУ разом з багатомільйонною українською діаспорою приєднується до кримських татар у всьому світі у відзначенні 75-ої річниці депортації кримськотатарського народу з Криму та у вшануванні численних жертв цього геноциду, який вчинив комуністичний тоталітарний режим Радянського Союзу.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, виповнюється 75 років з часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини - Криму. Цього дня Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

За офіційними даними, було депортовано 183 144 кримських татар, за татарськими джерелами - понад 400 тисяч, з яких протягом перших півтора року померли близько 46%.

Міністерство закордонних справ України 17 травня закликало міжнародних партнерів вшанувати жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року та визнати це геноцидом.

Про це йдеться у офіційній заяві відомства щодо 75-х роковин депортації кримських татар та вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу.

"Україна високо цінує заяву Сейму Латвії від 9 травня 2019 р. щодо вшанування 75-річчя депортації кримських татар і підтримки політики невизнання незаконної анексії Криму, в якій депортація кримських татар 1944 року визнана геноцидом", - відмітили у відомстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-