У Португалії покажуть стрічку «Хайтарма» до 75-ї річниці депортації кримських татар

У Португалії покажуть стрічку «Хайтарма» до 75-ї річниці депортації кримських татар

Фото
Укрінформ
У Португалії 26 травня покажуть фільм «Хайтарма», вшановуючи жертв депортації кримських татар.

Показ стрічки відбудеться у рамках заходів до 75-ї річниці депортації кримських татар, повідомляється на сайті Спілки українців у Португалії (СУП).

«26 травня 2019 року, Церква São Jorge de Arroios (rua Alves Torgo 1) - показ фільму «Хайтарма».  Початок о 15:30», - йдеться у повідомленні.

Крім того, у суботу та неділю, 18 і 19 травня, на радіо “Voz de Basto” (Брага) транслюватимуть інтерв’ю Посла України в Португалії Інни Огнівець.

«Слухайте 18 травня, у суботу, з 19:00 до 20:00, та 19 травня, у неділю, з 13:00 до 14:00, у програмі “Magazine Europeu” на радіо “Voz de Basto” (Брага) інтерв’ю Посла України #ІнниОгнівець щодо Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-х роковин депортації кримських татар; продовження агресії РФ проти України у контексті підписання Президентом РФ указу, який спростив порядок отримання російського громадянства для жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей; а також щодо реформ в Україні», - йдеться у дописі на сторінці Посольства України у Португалії у Facebook.

Раніше, 11 травня, в Лiсабоні в Культурно-освітньому центрі «Дивосвіт» вiдбувся Відкритий урок, підготовлений кримськотатарською та української діаспорою у Португалії та присвячений дню скорботи за жертвами сталінского режиму. У заході взяла  участь Посол України в Португалії Інна Огнівець.

Як йдеться у дописі Посольства України у Португалії у Facebook, під час уроку також із доповіддю про трагічну долю кримськотатарського народу виступив активіст української громади Олексій Колесник із дружиною – кримською татаркою Еміне Шихаметовою (Emine Shykhametova) . Вони розповіли про відзначення 75-ї річниці депортації кримських татар у Криму та продемонстрували тематичні відеоматеріали про культуру і традиції цього корінного народу півострова.

Як відомо, 18 травня Україна відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує жертв депортації кримських татар.

День боротьби за права кримськотатарського народу був встановлений Указом Президента України від 16 травня 2014 року, враховуючи, що через сімдесят років після депортації внаслідок дій тоталітарного режиму колишнього СРСР кримськотатарський народ знову постав перед загрозою дискримінації на рідній землі, а також з метою підтримки боротьби громадян України – кримських татар за реалізацію своїх прав як представників корінного народу.

Фото: Укрінформ, сторінка Embaixada da Ucrânia na República Portuguesa у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-