Хор «Кредо» розпочинає світове турне з нагоди 100-річчя «Щедрика» виступом у Празі

Хор «Кредо» розпочинає світове турне з нагоди 100-річчя «Щедрика» виступом у Празі

Укрінформ
З нагоди сторіччя «Щедрика» Український Республіканський Хор у рамках світового турне двічі виступить в Празі: 10 травня з флешмобом на Градчанській Площі і 11 травня з повноцінним концертом у Палаці Жофін.

Про це йдеться на сторінці події у Чехії у Facebook.

«10 травня о 18:00 на Градчанській площі у Празі біля пам’ятника Т.Г.Масарика відбудеться унікальний флешмоб Української Республіканської Капели NOW Кредо у складі 82 високопрофесійних співаків, які виконають всесвітньовідомий різдвяний гімн Carol of the Bells («Щедрик»). Це не тільки поверне пражан та гостей міста до чарівної атмосфери Різдва, а ще й відмотає час на 100 років назад. Адже рівно 100 років тому 11 травня 1919 року безсмертний твір геніального українського композитора Миколи Леонтовича «Щедрик» вперше прозвучав у Європі, саме у Празі, зі сцени Національного театру (Národního divadla) у виконанні Української Республіканської Капели під керівництвом видатного диригента Олександра Кошиця», - зазначається у дописі.

Повідомляється, що хор із 82 співаків презентував тоді Європі мистецтво молодої Української Народної Республіки, яка проголосила, що відокремлюється від більшовицьої Росії і стає самостійною державою. На Батьківщині хор називали «культурною армією» і надавали не меншого значення у виборюванні незалежності України, ніж регулярним військам. Тодішнє керівництво добре розуміло, що національне мистецтво може бути не менш дієвим методом політичного впливу, ніж армія.

Видатний музичний критик, професор Карлового Університету Зденєк Неєдли писав: «Хто пережив і відчув прекрасні співи Української Республіканської Капели, не може не полюбити України всією душею». У 1919 році він супроводжував Українську Республіканську Капелу на всіх її концертах у Чехії, і згодом присвятив їй окрему книгу, що вийшла друком у 1922 році.

Після Чехії тріумфально відкрили для себе українське мистецтво, та всією душею полюбили Carol of the Bells ще 16 країн Західної Європи, а також Північна і Південна Америка. Саме таким був гастрольний маршрут історичної капели.

«Сучасний варіант цього хору - Українська Республіканська Капела NOW Кредо – нині приймає виклик про мистецьку дипломатію і як і 100 років тому несе у світ культурне набдання України. Впродовж 2019 року його гастрольний тур охопить 11 європейських країн, і завершиться різдвяним виступом у Нью-Йорку в «Карнегі-холі», - зазначається у дописі.

Стартує турне знову у Празі, 10 травня о 18:00 флешмобом на Градчанській площі, а 11 травня о 18:00 повноцінний концерт цього унікального колективу розпочнеться в палаці Жофін (Palác Žofín, Slovanský ostrov 226).

Вхід вільний, без квитків.

Фото: YouTube, сторінка події у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-