Проект UKRAЇNER презентував у Відні українські традиційні художні промисли

Проект UKRAЇNER презентував у Відні українські традиційні художні промисли

Фото, відео
Укрінформ
У столиці Австрії Відні відбулася презентація історій проекту UKRAЇNER про українські традиційні художні промисли та їх друге дихання.

Захід у рамках фестивалю Ustream пройшов у вівторок в Салоні Розумовського, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Сьогоднішній захід є важливим, оскільки ми відкриваємо Україну самі для себе і для інших. Адже інколи самі українці, які живуть в одному з регіонів, навіть не підозрюють, наскільки класним може бути інший регіон України", - заявила під час презентації волонтер проекту Ukraїner Еліна Фоїнська.

За її словами, той факт, що традиційні народні ремесла досі процвітають у деяких регіонах України, певною мірою, "є справжнім дивом". "Адже це не було таким популярним, люди трохи втратили цінність роботи руками, і роботи митців були більше спрямовані на дещо інші цінності. Але поступово суспільство приходить до того, що вироби, виготовлені вручну, є справжнім витвором мистецтва і дійсно мають душу", - зазначила волонтер.

Так, наприклад, додала Фоїнська, самі ж гончарі не рахують свої вироби штуками, а рахують – душами: "Коли спілкуєшся з гончарем, то він каже, що я зробив не стільки-то штук, а стільки-то душ глеків. Вони дійсно впускають частину енергії у свої вироби".

За її твердженням, українські вироби дуже популярні за кордоном. Наприклад, в Україні існують декілька майстерень, які повністю орієнтовані на закордон. Деякі дизайнерські бюро роблять ексклюзивні речі для себе саме в Україні. Це можуть бути гончарні вироби, килими, шпалери тощо.

Під час презентації волонтери Ukraїner розповіли та продемонстрували відеоролики про традиційне народне мистецтво та його поступове знецінення, забуття, а також про сучасних народних митців, які відроджують традиції і шукають нові підходи для таких форм, як гончарство, килимарство і витинанки, по-новому відкривають Україну для світу.

Зокрема, окрема історія була присвячена килимарству, яке як художній промисел набуло популярності ще за часів Київської Русі. На сьогодні ручне ткацтво в Україні - доволі рідкісне ремесло, яке розвивається лише в історичних осередках килимарства в Україні. Серед таких осередків - Решетилівка на Полтавщині. У цьому містечку родина килимарів Пілюгіних не лише продовжує цю справу, а й розвиває її та передає свої вміння молодшим поколінням.

Також волонтери Ukraїner розповіли про Опішне на Полтавщині, яке вважають однією з гончарних столиць України. Як і раніше, гончарство в Опішному і досі процвітає, а особливо виділяється в ньому дивовижний рід та родовий музей Пошивайлів.

Крім того, окрема увага була приділена такому досить забутому виду мистецтва як витинанки, який тривалий час вважався вимираючим. Самі витинанки з’явилися на території України в оздобленні сільських хат у середині ХІХ століття. Зараз майстриня зі Львова Дарія Альошкіна знайшла новий спосіб привернути увагу до українського ремесла, створюючи витинанки для сучасних інтер'єрів, громадських закладів та обкладинок для книжок. Жінка створює великі за розмірами витинанки-фіранки, які вже підкорили Польщу, Францію та навіть Південну Корею.

Фото: ukrainer.net, Василь Короткий

Відео: UKRAЇNER 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-