Акція

Акція "Об'єднані прапором-#LiberateCrimea" дісталася Відня

Фото, відео
Укрінформ
Величезний кримськотатарський прапор та прапор ВМС України в рамках міжнародної акції "Об'єднані прапором- #LiberateCrimea" у п’ятницю прибули з Швейцарії до Відня.

Урочистий захід з нагоди акції, приуроченої до п'ятої річниці опору окупації Криму, пройшов у будівлі Посольства України в Австрії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Є традиції, які народжуються з великої радості, великого щастя, а є традиції, які народжуються з великої біди. І ця біда, яка трапилася у 2014 році – катастрофічне злочинне рішення, яке прийняла Росія і яке призвело до величезної кількості смертей, близько мільйона зруйнованих людських доль – об’єднала багатьох українців, кримських татар та всіх людей доброї волі, незалежно від походження", - зазначив посол України в Австрії Олександр Щерба.

Акція "Об'єднані прапором-#LiberateCrimea" дісталася Відня

Він висловив подяку українській громаді, яка долучилася до акції, та наголосив, що Крим був і буде українським: "Крим - це Україна і ми від своєї землі не відступимося".

Посол також нагадав, що рівно 5 років і 2 місяці тому загинув кримськотатарський активіст Решат Аметов – перша жертва російської агресії.

Координатор акції Іоанна Бейтан наголосила, що головна мета "Об'єднані прапором- #LiberateCrimea" - "показати, що ми єдині". "І допоки ми єдині – ми сильні. Акція пройшла вже у 28 країнах. Українські та кримськотатарські громади долучилися до неї, у тому числі на площах та вулицях, з тим, щоб показати світовій спільноті, що Україна – єдина, що Крим - був, є і буде українським", - наголосила вона, додавши, що акція не відбулася б без підтримки українських дипломатичних представництв за кордоном.

Читайте також: Курков запропонував провести альтернативну акцію російському "Безсмертному полку"

Голова Українсько-австрійського культурно-освітнього центру Зоряна Столярчук нагадала, що акція була започаткована у 2017 році Асоціацією українців Ірландії, які розпочали акцію "Об’єднані прапором" спочатку з українським прапором, а через рік до неї доєдналася кримськотатарська громада вже з кримськотатарським прапором. "Акція почала відбуватися в різних країнах світу з тим, щоб всі українські та кримськотатарські громади змогли поставити підпис на цьому прапорі на знак підтримки України як єдиної держави, сильної та непохитної. Пізніше до акції також долучився прапор ВМС в знак підтримки 24 українських моряків, захоплених російськими військовими в результаті збройної провокації біля Керченської протоки", - заявила вона.

Участь в урочистому заході взяли співпробітники посольства, представники української громади та духовенства. Вони залишили побажання та підписи на величезному кримськотатарському прапорі розміром 3/4,5 метри та прапорі ВМС України.

З Австрії прапори далі будуть передані до української громади в Болгарії.

Як повідомляв Укрінформ, у всьому світі проходить міжнародна акція "Об'єднані прапором- #LiberateCrimea", ініціатором якої є Кримськотатарський ресурсний центр. Акція приурочена до п'ятої річниці опору окупації Криму. На сьогодні вона пройшла вже у 28 країнах світу, де проживають українські та кримськотатарські громади. 26 червня 2019 року прапори повернуться до України для проведення масштабних урочистостей до Дня кримськотатарського прапора. Після святкування прапори будуть передані на зберігання в Національний музей історії України.

Фото: Василь Короткий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-