В Аргентині не стало активної діячки української діаспори Марти Стернюк

В Аргентині не стало активної діячки української діаспори Марти Стернюк

Укрінформ
Українці в Аргентині прощаються з багаторічною активісткою діаспори і справжньою патріоткою України Мартою Стернюк.

Про це повідомляється на сторінці Української центральної репрезентації (УЦР) в Аргентинській республіці у Facebook.

«Сьогодні ми прощаємось з цією великою жінкою, власницею витонченої душі, справжнім другом і перш за все великим патріотом України», - йдеться у дописі.

Марта Стернюк (10.05.1939 – 30.04.2019) народилася у Львові. Дитинство пройшло дорогами еміграції між Східною і Західною Европою: Львів, Харків, Інсбрук, Рим і нарешті Аргентина.

Перший клас Марта закінчила в Австрії у школі з німецькою мовою навчання. Пізніше в Римі вчилася на італійській, у Буенос-Айресі вивчила іспанську. Гімназійні роки провела в англійському інституті LangeLey, де опанувала англійську мову. Але в родинному колі Марта вживала українську, там же вивчила і літературну мову.

Продовжила свої університетські студії на факультеті фармації та біохимії, але не докінчила через те, що вирішила працювати у родинній юридичній фірмі батька, яку очолювала до її закриття у 2005 році.

Відтоді Марта активно зайнялася громадською працею, допомагаючи новоприбувшим українцям, які приїздили до Аргентини під час четвертої хвилі міграції, часто без знання мови, без матеріальних коштів і оріентації. Жінка давала їм практичні поради, допомагала у працевлаштуванні.

У молоді роки Марта Стернюк активно працювала у видавництві «Смолоскип», де разом із групою приятелів збирали інформацію про українських дисидентів, за часів СРСР засуджених  до тривалого ув’язнення у Сибіру чи запроторених у психіатричні лікарні. Знайдену інформацію розповсюджували у ЗМІ.

Від самого початку Марта допомагала на українському стенді на добре відомому книжковому ярмарку у Буенос-Айресі. Також була активною членкинею Союзу Українок, працювала в Українському клубі, займалася організацією культурно-літературних конференцій, зустрічей тощо.

Двері її дому були завжди відкриті для друзів. Марта Стернюк мала тісні взаємени з українцями зі США, країн Європи, а після отримання незалежности також і з України. У неї вдома гостювали Іван Драч, Павло Мовчан, Микола Жулинський тощо.

Зазначається, що Марта була близька родичка видатної співачки Соломії Крушельницької та архієпископа і глави греко-католицької церкви України в 1972-1991 роках Володимира Стернюка. Вона була також добрим другом поета і письменника Ігоря Качуровського, з яким підтримувала діалог до останніх днів життя.

Співчуття з приводу смерті Марти Стернюк висловило Посольство України в Аргентині. 

"Справжнім потрясінням для нас стала страшна звістка про те, що 30 квітня 2019 року відійшла у вічність надзвичайно талановита особистість, справжній патріот України, пані Марта Стернюк. Колектив Посольства України в Аргентині висловлює найщиріші співчуття чоловікові, інженеру Юрію Іванику, рідним і друзям у зв’язку зі смертю цієї сонячної людини, яка належала до когорти інтелектуалів і моральних авторитетів, що боролися з совєтською системою, наближали відновлення незалежності нашої держави, за океаном плекаючи українську ідею", - йдеться у повідомленні на сторінці диппредставництва у Facebook.

У Посольстві висловили вдячність Марті Стернюк за все, що вона зробила за життя для України та української громади Аргентини.

"Світла пам'ять про пані Стернюк назавжди залишиться в наших серцях. Нехай в мирі спочиває!", - зазначається у співчутті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-