Український тренер з вихованцями – чемпіонами підкоряють шаховий олімп Португалії

Український тренер з вихованцями – чемпіонами підкоряють шаховий олімп Португалії

Фото
Укрінформ
Український тренер Андрій Ференц понад 10 років працює викладачем шахів у коледжах Лісабона. Серед його вихованців - яскраві маленькі українські зірки Португалії: зокрема, віце-чемпіон країни з класичних шахів 6-річний Максим Фарима, неодноразовий чемпіон Португалії 12-річний Артур Соловйов Елой да Гія, 9-річний Матвій Фарима з топ-5 у групі до 10 років.

В ексклюзивному коментарі Укрінформу Андрій Ференц розповів про талановитих хлопців та їхній шлях до шахового олімпу.

Два брати, Максим та Матвій Фарима, вже упродовж двох років упевнено здобувають перемоги в національних турнірах Португалії. Вони займаються у грутку при при Культурно-освітньому центрі «Дивосвіт» у Лісабоні. «Чотири роки тому до мене звернувся голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха з пропозицією відкрити гурток шахів у школі "Дивосвіт", що діє при спілці. Мене зацікавив такий виклик, адже українські шахи завжди були у топі світової еліти», - розповів Андрій Ференц, національний майстер спорту з шахів.

Брати Фарима
Брати Фарима

Він зазначив, що у «Дивосвіті» чимало секцій: танці, хор, брейк-данс, образотворче мистецтво тощо, і новий шаховий гурток теж зацікавив учнів, які згодом почали перемагати на невеликих турнірах.

«І ось у 2018 році з'явились брати Фарима зі Львівщини. Молодшому Максиму було 5 років, старшому Матвію – 9. Хлопці вразили працьовитістю. Вже за кілька місяців тренувань ми спробували себе у першості Португалії у місті Бомбаррал, де Максим у групі до 8 років посів гідне 3-тє місце, а Матвій у групі до 10 років попав у двадцятку кращих», - розповів тренер хлопців.

Андрій Ференц і брати Фарима (на передньому плані)
Андрій Ференц і брати Фарима (на передньому плані)

Батьки, зацікавлені у досягненнях дітей, посилили групові уроки індивідуальними заняттями. Результат не забарився: 13-17 квітня цього року у місті Портімау на першості Португалії з класичних шахів Максим Фарима став віце-чемпіоном, посівши 2-ге місце. Це дає йому право представляти Португалію на Чемпіонаті Європи. А старший брат хлопця, Матвій, розділив друге 5-те місце у групі до 10 років, але за додатковими показниками посів 5-те.

«Важливо, що право брати участь у Чемпіонаті хлопці вибороли, ставши у лютому чемпіонами округу Сетубал у вікових категоріях до восьми і до десяти років зі 100%-вим показником. За такий короткий проміжок часу це неабиякі показники, ми чекаємо на нові перемоги!», - пишається Андрій Ференц.

Артур Соловйов Елой да Гія (фото зліва)

Він також звернув увагу на Артура Соловйова Елой да Гія, який є українцем по мамі. «Останні 3 роки він посилено займається зі мною і двома іншими тренерами. Досягнення цього 12 річного хлопця вражають: 9-разовий чемпіон Лісабона (нагадаю, у шахах є 3 ритми: швидкі, напівшвидкі та класичні), 4-разовий чемпіон Португалії, ще 5-6 разів посідав  подіуми віце-чемпіона і бронзового призера. Постійний представник юнацької збірної Португалії на Чемпіонатах світу і Європи!», - перераховує здобутки хлопця Андрій Ференц.

Говорячи про головні фактори успіху хлопців, тренер відзначив їхню надзвичайну працьовитість і відданість тренуванням, а також самовідданість батьків, які всебічно сприяють розвитку своїх дітей.

Андрій Ференц також зауважив, що шахи, як будь-який інший вид спорту, потребують допомоги меценатів і спонсорів. «Інвестуючи у молодь - інвестуємо у майбутнє України», - переконаний тренер.

Зі свого боку, у "Дивосвіті" хлопцями дуже пишаються, вітають з перемогами і бажають нових успіхів.

Фото: Андрій Ференц

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-