Діаспора в Росії привітала Зеленського та нагадала про складне становище українців у РФ

Діаспора в Росії привітала Зеленського та нагадала про складне становище українців у РФ

Укрінформ
Українські організації та активісти в РФ у відкритому листі привітали новообраного Президента України Володимира Зеленського і нагадали про складне становище українських організацій в Росії.

Лист-вітання передали кореспонденту Укрінформу представники діаспори.

“Шановний пане Володимире! Українські демократичні організації Росії вітають Вас з обранням на вищий державний пост Президента України. Українська діаспора Росії є найчисельніша у світі і географічно, історично та ментально особливо близька до народу материкової України”, - йдеться у повідомленні.

Водночас зазначається, що українці Росії знаходяться в складному становищі. Діаспоряни нагадують про те, що ще “за часів царату та радянської імперії українці позбавлені належних можливостей зберігати власну національну ідентичність, повноцінно задовольняти свої національно-культурні та освітні потреби рідною мовою”. За їх словами, і “в сьогоднішній Росії гуманітарні можливості для українців під тиском політичних обставин звужуються”. Наприклад, останнім часом було ліквідовано Об’єднання українців Росії, Український освітній центр, єдину в Росії Бібліотеку української літератури.

Українці Росії заявили, що пов’язують обрання Зеленського з продовженням Революції Гідності задля реального втілення її ідеалів у життя.

“Ми пишаємось фактом проведення чесних, справедливих, демократичних виборів, чому слід завдячити в першу чергу чинному Президентові. Нас тішить порозуміння, що намітилось між чинним і майбутнім президентами стосовно спадкоємності шляхів розвитку України. Майбутнє України ми бачимо тільки на шляху до незалежної, сильної, процвітаючої, європейської України, обраному українським народом", - заявлють в своєму листі українці Росії.

Діаспоряни покладають великі надії на кардинальні зміни у проведенні гуманітарної політики Української держави за кордоном, і зокрема в Росії, на основі концептуальної ідеї: імідж України у світі – через патріотизм і професіоналізм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-