Представниця МЗС України відвідала Грузію для активізації зв’язків з діаспорою

Представниця МЗС України відвідала Грузію для активізації зв’язків з діаспорою

Фото
Укрінформ
Начальник відділу закордонного українська УЗУГС МЗС України Оксана Дука днями здійснила робочий візит у Грузію з метою вивчення, зокрема, грузинського досвіду з активізації співробітництва з діаспорою та для зміцнення зв’язків з українцями Грузії.

Про це йдеться на сторінці Посольства України в Грузії у Facebook.

«19 квітня відбулася зустріч Посла України І.Долгова та начальника відділу закордонного українства УЗУГС МЗС України О.Дуки з Директором Департаменту зв'язків з діаспорою МЗС Грузії Р.Брегадзе. У ході зустрічі сторони обмінялися інформацією щодо чинного законодавства країн стосовно питань діаспор, окремих аспектів співпраці з організаціями діаспор, наявних державних програм співпраці та підтримки таких організацій, а також про розробки нових проектів зміцнення зв’язків зі своїми діаспорами», - йдеться в дописі.

На сторінці Посольства також зазначається, що у рамках візиту 17 квітня Оксана Дука разом із представником Посольства України в Грузії Тетяною Ковпак та представником Грузинського культурно-освітнього центру "Іверія", керівником соціального українсько-грузинського проекту "Діти просять миру!" Лілією Григулевич відвідала Боржомський район Грузії.

У містечку Сурамі відбулася зустріч з Головою Товариства Л.Українки Тарієлом Гоголадзе та співробітниками музею-бібліотеки Л.Українки. Було оглянуто будівлю музею-бібліотеки, що за рішенням грузинської сторони підготовлено до демонтажу, обговорено майбутні плани з наповнення актуальними експонатами та фондами новий музей, завершення будівництва якого заплановано на 2021 р. Також учасники зустрічі поклала квіти до погруддя Л.Українки в Сурамі.

У м.Боржомі з метою знайомства з нащадками українських переселенців з Полтавщини та Чернігівщини 1852-1853рр. до Грузії, та особистого знайомства й спілкування з ними відбулася зустріч в Муніципалітеті міста. У зустрічі брали участь від Боржомського району Голова Боржомської міської ради Гіоргі Гогічаішвілі, депутат Боржомської міської ради Татьяна Мартиненко, Голова Міжнародної культурно-благодійної та науково-просвітницької спілки української громади Грузії «Дніпро» Борис Синюк, керівник Ахалцихського відділення цієї спілки Зураб Мартиненко, член та художник «Дніпро» Борис Скринников та Директор історичного музею Боржомі Віолета Балахашвілі.

Нащадки українців розповіли історію переселення та освоєння грузинських земель їхніми пращурами, розвиток та свою сучасну діяльність. 

У місті Бакуріані відбулося продовження знайомства та спілкування з українськими представниками з нащадками переселених українців з Полтавщини та Чернігівщини. Зокрема, про історію своїх витоків розповіли керівник Бакуріанського відділення «Дніпро» Лаша Гавва та його заступник Михайло Устименко. 

Під час зустрічей у Боржомі та Бакуріані обговорювалося питання розвитку зав’язків між грузинським українцями та Україною. Зокрема, керівник соціального українсько-грузинського проекту "Діти просять миру!" Лілія Гричулевич запропонувала містам Боржомі та Бакуріані приєднати до проекту та здійснювати обмін дитячими делегаціями, батьки яких захищали територіальну цілісність та суверенітет своїх держав.

Також на сторінці Посольства у Facebook  повідомляється, що 18 квітня в Сакребуло міста Тбілісі відбулася спільна зустріч Оксани Дуки з членами Ради національних меншин Тбіліської міської ради та Ради національних меншин при Народному захиснику Грузії.

У ході зустрічі українського представника було поінформовано про причини створенням Ради національних менших, компетенцію та діяльність, спрямовану на вирішення питань щодо забезпечення потреб етнічних меншин.

Представники Ради національних меншин при Народному захиснику Грузії розповіли про ефективність діяльності своєї організації та її роль у вирішенні проблемних питань щодо національних менших на державному рівні.

У свою чергу, О.Дука поінформувала про правові засади регулювання питань стосовно української діаспори за кордоном, програми держави щодо підтримки закордонного українства та проблемні моменти у забезпеченні мовних, культурних та інших питань українців за кордоном.

Фото: сторінка Посольства України в Грузії у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-