Українці Данії закликають підтримати український стартап у конкурсі інновацій

Українці Данії закликають підтримати український стартап у конкурсі інновацій

Фото
Укрінформ
Українці Данії закликають підтримати стартап українських науковців з компанії ATLANT 3D Nanosystem, які беруть участь у конкурсі інновацій у Скандинавії.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала Леся Рихальська, голова Асоціаціі українців Даніі, директор української суботньої школи «Ластівка» м. Копенгаген.

«Друзі, допоможемо українцям-науковцям вийти у фінал та отримати інвестиції для стартапу. ATLANT 3D Nanosystem було обрано в фінал TOP30 Moonshot projects у Скандінавії. Голосуйте за проект та підтримайте наших стартаповців!», - закликала Леся Рихальська.

Про стартап ATLANT 3D Nanosystem в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів автор ідеї і директор стартап-компанії Максим Плахотнюк.

Максим Плахотнюк (лівроуч) та Іван Кундрата (праворуч) – двоє з трьох основних засновників та генераторів проекту ATLANT 3D Nanosystem
Максим Плахотнюк (лівроуч) та Іван Кундрата (праворуч) – двоє з трьох основних засновників та генераторів проекту ATLANT 3D Nanosystem

"Ми розробляємо технологію для швидкого виготовлення мікрочіпів - по суті, 3D друк мікрочіпів. Унікальність нашої технології полягає у можливості вибору будь-якого матеріалу з більш як 450 для друку і комбінації з іншими матеріалами, високій роздільній здатності та можливості роботи в неспеціалізованих лабораторіях, тобто поза межами чистих кімнат», - розповів Максим Плахотнюк.

За його словами, попри кілька конкуруючих стартапів на цьому напрямку ринку, запропонована його командою технологія не має аналогів і в перспективі має широке поле для застосування.

«Технологія наразі має обмеження - друк 50 мікрометрів і тільки оксидними матеріалами. Це обмежує ряд застосування. Найбільш можливе використання при даних умовах - це медичні чіпи, аналізатори та оптика. Але подальше удосконалення технології дозволить відкрити повний перелік можливостей», - пояснює Максим Плахотнюк.

За його словами, загалом можливість застосування розробленої українцями технології величезна: від мікрочіпів до оптики, друкованої електроніки, медичних мікрочіпів, «розумних окулярів», різних датчиків в індустрії, медицині, аерокосмічній галузі, робототехніці тощо.

«Стартапу наразі шість місяців, і ми вже маємо співпрацю з трьома топ-університетами, отримали грант данського уряду і перемогу в кількох престижних конкурсах», - розповів директор ATLANT 3D Nanosystem.

Він додав, що ідея технології була розроблена міжнародною командою, значна частина якої (33%) та її лідер - українці.  Основні засновники та генератори проекту ATLANT 3D Nanosystem - Максим Плахотнюк (автор ідеї і директор стартап-компанії, Україна), Іван Кундрата (технічний директор, Словаччина) та Томас Тіндзевічус (науковий директор, Литва). У компанії працюють також італієць, данець, радники з Австралії, США, Німеччини, Швеції, Південної Кореї та України.

Як розповів Максим Плахотнюк, він родом з Вінничини. Закінчив Вінницький національний технічний університет. Отримав стипендію Фулбрайта від американського уряду і разом з сім’єю поїхав на навчання у США. Закінчив магістратуру в Університеті Іллінойса в Чикаго (University of Illinois, Chicago) та вступив на докторантуру в Технічному університеті Данії (Technical University of Denmark) в Копенгагені. Увесь час працював з нанотехнолоніями та виготовленням мікроприладів, сонячних елементів. Після захисту докторської дисертації в 2018 ще рік працював в Данії, а потім вирішив запустити стартап.

Проголосувати за ATLANT 3D Nanosystem можна за посиланням

Фото: Укрінформ, Максим Плахотнюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-