Артисти з Чернігова беруть участь у проекті

Артисти з Чернігова беруть участь у проекті "Німці в Україні: історія та культура"

Укрінформ
Артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм беруть участь у презентації виставки "Німці в Україні. Історія і культура", яка проходить у місті Дюссельдорф.

Про це повідомив прес-центр обласного філармонійного центру.

"Концертні виконавці Чернігівського обласного філармонійного центру - заслужений артист України Сергій Сулімовський та заслужений працівник культури України, концертмейстер Світлана Пилипенко з 3 по 12 квітня 2019 року перебувають у німецькому місті Дюссельдорфі. Спільно з вокальним ансамблем "Sonnenstrahl" митці беруть участь у презентації виставки "Німці в Україні. Історія і культура", - йдеться у повідомленні.

Чернігівські артисти є учасниками культурної програми, яка супроводжує виставку. Вони вже виступили в містах Дюссельдорф, Хільден, Метманн та Еркрат. В основі їх репертуару - німецький та український фольклор.

У прес-центрі додали, що виставка налічує 24 стенди з картами, документами й фотографіями, які німецькою та українською мовами розповідають про історію та культуру етнічних німців в Україні, починаючи від Х століття і закінчуючи 1939-м роком, коли розпочалася Друга світова війна.

Один зі стендів присвячений Чернігівщині. Він, зокрема, знайомить із сумною історією німецького поселення у селі Білі Вежі Бахмацького району. Воно було засноване німецькими колоністами в 1768 році відповідно до указу російської імператриці Катерини II. До складу колонії увійшло шість поселень: Городок, Рундевізія, Білі Вежі, Кальчинівка, Великий і Малий Вердер. На проживання до них прибуло 173 німецьких сім’ї (583 особи). До 1917 року кількість поселенців перевалила вже за 5 тисяч чоловік. У 1943 році, після звільнення Чернігівщини від нацистських загарбників, німецьке населення було депортоване радянською владою, переважно, до Казахстану. На сьогодні в селі залишається чотири двори, в яких мешкають 14 осіб.

До презентації у Дюссельдорфі мобільна виставка "Німці в Україні. Історія і культура" за три роки об’їздила майже всі регіони України, її побачили тисячі людей. Автори проекту планують розширити зміст експозиції, охопивши період з 1939 року й до наших днів.

Організатором проекту є Рада німців України та Integration Kultur Zentrum Mettmann.

Фото: Philharmonic Centre

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-