Посол України відвідав

Посол України відвідав "колиску української імміграції" в Аргентині

Фото
Укрінформ
Посол України в Аргентині Юрій Дюдін відвідав міста Апостолес і Обера, де взяв участь у ряді заходів спільно з українською громадою.

Про це повідомляється на сторінці диппредставництва у Facebook.

«7 квітня ц.р. Посол України в Аргентинській Республіці Юрій Дюдін під час свого перебування у провінції Місьйонес відвідав місто Апóстолес, яке по праву вважається «колискою української імміграції в Аргентині», адже, за історичними документами, саме сюди у серпні 1897 року приїхали перші родини українських переселенців», - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що відвідання Апостолеса розпочалося зі спільного з мером міста М.Віалеєм покладання квітів до монумента національному герою Аргентини – генералу Х. де Сан-Мартіну. Після цього Посол та Почесного консула України Д.Муруняк спільно з українською громадою та керівниками міста взяли участь в урочистому заході, яке відбулося у знаковому для всіх українців місці – біля погруддя Тарасу Шевченку, встановленого на одній з центральних площ міста. Після покладання квіткової композиції до пам’ятника Великому Кобзарю присутні виконали державні гімни Аргентини та України, а також вшанували пам’ять усіх героїв, хто віддав своє життя за свободу та незалежність нашої Батьківщини.

Виступаючи перед українцями, Посол Ю.Дюдін, зокрема, зазначив: «Україна, яка переживає сьогодні одну з найскладніших сторінок своєї сучасної історії, пов’язану зі збройною агресією Росії проти нашої держави, як ніколи потребує підтримки усього світу, усього об’єднаного світового українства, у тому числі українців Аргентини. Переконаний, що закріплений у Конституції курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України й надалі залишатиметься орієнтиром розвитку нашої незалежної та суверенної держави, про яку мріяли у тому числі й ваші предки, які свого часу змушені були емігрувати з українських земель в пошуках кращої долі».

Важливим елементом програми візиту стало відвідання єдиного в Аргентині та одного з небагатьох у світі пам’ятників писанці, який було встановлено рік тому силами української та польської громад. Дизайн української частини пам’ятника у 2017-2018 роках був розроблений та переданий українській громаді, за сприяння дипломатичної установи, художниками Музею писанкового розпису з міста Коломия Івано-Франківської області. За минулий рік цей монумент, який символізує національне коріння нащадків іммігрантів зі Східної Європи, став справжньою туристичною принадою міста, яка приваблює тисячі туристів не тільки з Аргентини, але й з інших країн.

На завершення візиту до м.Апостолес Посол України відвідав Аргентинсько-український клуб та поспілкувався з його головою Х.Ротченом та членами щодо сучасної ситуації в та навколо України.

У цей же день Посол Ю.Дюдін відвідав Українську асоціацію «27 серпня» у столиці провінції Місьйонес - м.Посадас, де ознайомився її діяльністю, зокрема курсами писанкарства та ансамблем народних танців.

У рамках візиту до провінції Місьйонес український дипломат 6 квітня відвідав також неформальну «національну столицю іммігрантів» Аргентини - місто Оберá, йдеться у Facebook

Під час відвідання найбільшого в регіоні факультету мистецтв та дизайну Національного університету Місьйонес Посол України ознайомився з умовами викладання української мови у вказаному навчальному закладі, яке було започатковане з огляду на чисельну українську громаду, що проживає в місті. Посол також мав змогу бути присутнім на курсах писанкарства, які є дуже популярними серед студентів та інших городян. У ході бесіди зустрічі з деканом Х.Кісло та іншими співробітниками факультету були обговорені питання співпраці Посольства із зазначеним навчальним закладом, зокрема, щодо реалізації спільних проектів з відзначення визначних та пам’ятних дат в історії України.

У ході візиту до «Парку націй», де щорічно відбувається найбільше в країні Національне свято іммігрантів, Посол Ю.Дюдін відвідав надзвичайно популярну серед мешканців та гостей міста Українську хату, де на постійній основі проводяться різноманітні культурно-просвітницькі заходи та кулінарні фестивалі, спрямовані на популяризацію національної культури та традицій нашого народу.

Під час спілкування з керівництвом та представниками Української громади м.Обера керівник української дипломатичної місії ознайомив їх з ситуацією в нашій державі, наголосивши на незмінності закріпленого в Конституції України курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Фото: сторніка Embajada de Ucrania en la Argentina / Посольство України в Аргентині, Ricardo Alves - у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-