Хребор розповіла, що робитиме на посаді Уповноваженої мера Вроцлава зі справ українців

Хребор розповіла, що робитиме на посаді Уповноваженої мера Вроцлава зі справ українців

Фото
Укрінформ
Українка Ольга Хребор на посаді Уповноваженої мера Вроцлава зі справ мешканців українського походження виявлятиме системні проблеми в середовищі українців у місті та повідомлятиме офіс мера Вроцлава, аби ними почали займатися.

Про це вона  розповіла днями в інтерв’ю газеті «Наш вибір».

«Передусім, слід зазначити, що я не матиму окремого офісу чи програми. У Вроцлаві є окремі відділи, які займаються співробітництвом із мігрантами і створенням для них проектів. Моя функція – бути посередником між мером і його офісом та українцями у Вроцлаві. Я маю діагностувати системні проблеми, які з’являються (зокрема, у відділі освіти), і сигналізувати про їхнє існування, аби ними почали займатися», - відповіла Ольга Хребор на запитання про те, які завдання вона бачить перед собою та що насамперед планує робити як уповноважена.

Отримати пропозиції громади щодо розв’язання проблеми та передати інформацію до інстанцій, які допоможуть її вирішенню, - теж робота пані Ольги. «Наприклад, у громадських організацій уже є напрацювання щодо того, як вирішити ту чи іншу проблему (якщо говоримо про освіту – це може бути існування міжкультурних асистентів, сценарії лекцій для іноземців, готові матеріали для українців): достатньо дізнатися про це та передати в правильні інстанції відповідну інформацію», - каже Ольга Хребор.

За її словами, зараз особлива увага приділяється освіті, школам. «Тут з’являється найбільше проблем, адже вчителів ніхто ніколи не навчав, як викладати для дітей-іноземців. Місто знає про цю проблему та шукає  разом із громадськими організаціями шляхи її вирішення», - повідомила Уповноважена.

Підсумовуючи, вона зазначила: «Я маю бути людиною, яка представлятиме усі середовища – громадські організації, департаменти. Збиратиму інформацію й налагоджуватиму комунікацію між ними. Намагатимуся робити так, щоб це почало працювати. Сподіваюся, не підведу».

Ольга Хребор розповіла, що у Вроцлаві вона - вже друга уповноважена у справах мешканців українського походження. Перший раз теж була жінка. Раніше ця посада називалася «уповноважена з питань українців». Вона виникла з ініціативи громадських організацій Вроцлава, і що цікаво, це не були мігрантські організації. Товариство любителів Вроцлава написало петицію до мера міста з проханням створити посаду уповноваженої особи при мерії. Вони обґрунтовували своє прохання тим, що жителі Вроцлава – дуже відкриті люди, котрі раді новим мешканцям. Вони хотіли б, щоб ці нові мешканці відчували себе рівноправними жителями міста.

«Тодішній мер Рафал Дуткевіч відповів позитивно на їхнє прохання та призначив на цей пост заступника мера Анну Шарич. Тепер новий мер Яцик Сутрик призначив на таку посаду мене. Це велика честь – представляти і мера, і громадські організації, адже я українка за походженням і вже давно пов’язана з українською громадою», - зазначила Уповноважена.

Вона розповіла, що допопомагає їй краще розуміти українців, які приїжджають до Вроцлава. «Я є специфічним прикладом, оскільки походжу з української меншини, але моя мама з України. Я поєднала в собі ці дві ментальності. Народилася в Польщі, але рік мешкала й навчалась у Львові, часто бувала в Києві. У мене була можливість побачити Україну на власні очі, а не лише чути про неї, тому мені трішки легше зрозуміти українців, котрі приїжджають до Вроцлава», - сказала Ольга Хребор.

Із самого початку, коли у місті почала формуватися нова українська громада,  було помітно, що меншина та мігранти не вміють комунікувати, і причина цього – передусім різні потреби, зауважує Уповноважена. «Мігранти, коли приїжджають до Польщі, насамперед хочуть дізнатися, як легалізуватися, знайти роботу та помешкання, їх цікавлять різноманітні юридичні питання, вивчення польської мови. Представників меншини же цікавить вивчення української мови, культури, традицій. Спочатку здається, що ці дві групи мають зовсім різні світи та потреби. Але проходить два-три роки, і мігранти задають собі такі самі питання, як і представники української меншини. І тоді вони починають об’єднуватися», - зазначила Ольга Хребор.

Одним з прикладів долучення українських мігрантів до запроваджених меншиною ініціатив Уповноважена назвала, зокрема, те, що при церкві діти мігрантів вчать українську мову та відвідують заняття з релігії українською, хоча раніше вважалося, що це буде цікаво лише для представників меншини. «Із часом українські мігранти починають долучатися до меншинних ініціатив, адже розуміють, що адаптація до польського середовища – це важливо, але вони не повинні втрачати зв’язок зі своєю культурою. Щоразу більше таких ініціатив повстає завдяки спільним зусиллям меншини й мігрантів, особливо у сфері культури», - зазначила Ольга Хребор.

«Те, що на початку здавалося непоєднуваним, починає працювати. Навіть цей зал, у якому ми перебуваємо (ЦУКР. – Прим. ред. «Наш вибір»), є спільним для двох найбільших організацій – меншинної «Об’єднання українців у Польщі» та мігрантського фонду «Україна», - зауважила Уповноважена.

Як повідомлялося, 27 березня в Центрі української культури та розвитку (ЦУКР) у Вроцлаві відбувся форум «ForUM for Unity of Migrants», організований фундацією «Україна». Під час заходу мер міста Яцек Сутрик оголосив присутнім про нове призначення: відтепер у Вроцлаві є уповноважена мера міста у справах мешканців українського походження – Ольга Хребор.

Як  зазначається на сайті міста, українська громада у Вроцлаві — це не тільки мігранти з України, але й українська меншина, яка існує тут з 1950-х років. Обов’язки уповноваженої включають допомогу для обох груп.

Фото: UM Wrocław, Наш вибір, Radio Wrocław

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-