Сьогодні у Брюсселі стартує фестиваль

Сьогодні у Брюсселі стартує фестиваль "Українська весна"

Укрінформ
15 березня у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR у Брюсселі стартує фестиваль української культури «Українська весна», який об'єднає покази фільмів, дискусії літераторів та концерт гурту «Dakh Daughters». 

Про це повідомляє Артхаус Трафік

«Українська весна» продовжує низку проектів Ukraine on Film, і вже четвертий рік поспіль представить національне кіно у Брюсселі, двомовній столиці Бенілюксу, де розмістилися штаб-квартири Єврокомісії та НАТО. Фестиваль проходить у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, найбільшій культурній інституції Бельгії. 

Фестиваль відкриється концертом «Dakh Daughters». Проект Центру Сучасного Мистецтва «ДАХ» виступає в жанрах «фрік-кабаре» і театрального перформансу. Творчість гурту поєднує екстравагантні образи, класичні інструменти та експериментальне звучання. «Dakh Daughters» виступали в різних містах України, а також у Франції, Австрії, Німеччині, Польщі, Бразилії, збирали аншлаги у культовому паризькому театрі Le Trianon. Учасниця гурту Руслана Хазіпова виконала одну з ролей у фільмі «Дике поле», який буде представлений у рамках фестивалю. 

До кінопрограми Ukrainian Spring увійшли чотири стрічки:

Істерн «Дике поле» – екранізація культового роману Сергія Жадана «Ворошиловград» та дебютна стрічка Ярослава Лодигіна. Головний герой фільму змушений повернутися у своє рідне містечко на Донбасі. Його старший брат зник, і тепер герою доведеться захистити сімейний бізнес – стару бензоколонку. Фільм створювався у копродукції України, Швейцарії та Нідерландів. 

Містична драма «Брама» – стрічка, створена у копродукції України та США. Фільм Володимира Тихого був вперше представлений у рамках Талліннського кінофестивалю «Темні ночі». Головна героїня «Брами» у виконанні Ірми Вітовської – старенька Баба Пріся, яка з родиною живе у Чорнобильській зоні відчуження. За цю роль Ірма Вітовська була відзначена національною премією кінокритиків України КІНОКОЛО як найкраща акторка року. 

Анімаційне пригодницьке фентезі «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» від української анімаційної студії Animagrad. Сюжет розповідає про мандрівного артиста Руслана, який рятує викрадену злим чарівником Чорномором принцесу.

Також у рамках фестивалю відбудеться ретроспективний показ стрічки «Лебедине озеро. Зона», яка свого часу стала першим українським фільмом, показаним на Міжнародному кінофестивалі у Торонто. Фільм Юрія Іллєнка є екранізацією сценарію Сергія Параджанова, і розповідає про кохання в'язня-втікача та жінки, яку він зустрічає біля монументу «Серп і молот». «Лебедине озеро» було відзначене премією міжнародної асоціації кінокритиків ФІПРЕССІ Каннського кінофестивалю. 

На гостей «Української весни» чекають дискусія «П'ять років Революції гідності» письменника Сергія Жадана та драматурга Павла Ар'є, а також творча зустріч із Сергієм Жаданом у домі Товариства українців в Бельгії.

«Українська весна» пройде у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, Брюссель, Бельгія, з 15 по 17 березня. Подія відбувається за підтримки Посольства України в Бельгії, Державного агентства України з питань кіно, Товариства українців в Бельгії, Центру образотворчих мистецтв BOZAR та кінокомпанії Arthouse Traffic.

Фото: Еспресо.TV

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-