У румунсько-українському симпозіумі взяли участь 70 науковців

У румунсько-українському симпозіумі взяли участь 70 науковців

Укрінформ
У Румунії у Повітовому музеї Сату Маре пройшов IX-й Міжнародний симпозіум "Румунсько-українські відносини. Історія та сучасність" за участі 70 науковців з двох країн. 

Про це повідомляє Radio Romania International

"Метою міжнародного симпозіуму є об'єднати науковців різних галузей: історії, культури, політології, мистецтва, мовознавства, а також показати хороші відносини між Румунією та Україною, показати аспекти з спільної історії, культури, показати які є перспективи у розвитку двосторонніх відносин... Ми також відзначили 205 років від народження великого поета, генія Тараса Шевченка. У Сатумарському повіті прекрасна українська громада, яка кожного року шанує пам'ять великого Кобзаря", - розповіла голова Сатумарської організації Союзу українців Румунії Люба Горват.

Організаторами симпозіуму виступили Союз українців Румунії та Сатумарська філія СуР-у, в партнерстві з Посольством України в Румунії, Повітовим музеєм Сату Маре, Повітовою Радою Сату Маре, Ужгородським національним університетом, Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича, Клузьким університетом ім. Бабеша-Бойоя - Філологічний факультет, Повітовою бібліотекою ім. Петре Дулфу, Чернівецьким Благодійним фондом "Суспільні ресурси та ініціативи", Сатумарським місцевим телебаченням, Часописом Сатумарців  «Північно-Західна газета» та Всесвітньою службою радіо Румунія. 

Упродовж двох днів пленарні дискусії пройшли у трьох секціях: «Археологія, джерелознавство, історія», «Політологія, етнологія, державне управління» та «Мовознавство, літературознавство, освіта і мистецтво». Учасники симпозіуму представили дуже цікаві доповіді, які будуть видані у збірнику з однойменною назвою "Румунсько-українські відносини. Історія та сучасність".

За словами Горват, у симпозіумі взяли участь 70 науковців двох країн та, вперше цього року, взяли участь і наші колеги зі Словаччини, видатні історики, культурні діячі, серед яких, академік Микола Мушинка, який займався історією українців з Сатумарського повіту, зокрема з населених пунктів Вегаш та Скеюш, які 1946-48 років колонізували у Чехії села, де вони зберегли свою мову. Він досліджував це питання протягом 50 років. 

Також у симпозіумі у секції «Археологія, джерелознавство, історія» виступили науковці з доповідями. Лівіу Марта розказав про вираження ідентичності доісторичних еліт у басейні Верхньої Тиси, а Олескандр Добранжський про буковинське віче. 

У секції «Політологія, етнологія, державне управління» виступили науковці Ужгородського національного університету, Чернівецького університету імені Юрія Федьковича, а також спеціалісти з Румунії та Словаччини. 

У рамках заходу пройшли заходи з нагоди 205-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. Зокрема відбулося покладання квітів до погруддя Тараса Шевченка в сатумарському парку ім. Васіле Лукачу, а потім в будинку Повітового музею Сату Маре були представлені доповіді про життя і творчість Великого Кобзаря та пройшов концерт, на якому виступи співачки Олена Пантєлєєва та Зоя Тимченко з України, вокальний дитячий гурт "Мікулянка" та фолк-співак Джордже Негря.

У заходах взяли участь науковці з Румунії, України та Словаччини, представники Союзу Українців Румунії, Посольства України в Румунії, Департаменту міжетнічних відносин Румунії, Міністерства освіти Румунії, Міністерства культури Румунії, представники місцевої влади Сату Маре та органів влади Чернівецької, Івано-Франковської та Закарпатської областей України, вищих навчальних закладів, музейних закладів, громадських організацій, загальноосвітніх шкіл Румунії та України та ЗМІ. 

Фото: Cristina Stirbat, Liuba Horvat

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-