У Португалії розпочалися покази фільму «Спадок нації» про українську вишиванку

У Португалії розпочалися покази фільму «Спадок нації» про українську вишиванку

Фото
Укрінформ
Показ першого документального повнометражного фільму про вишиті сорочки «Спадок нації» за участю автора і сценариста Лесі Воронюк відбувся у Португалії.

Про це повідомляється на сторінці Посольства України в Португалії у Facebook.

«Україна вже п’ятий рік поспіль протистоїть військовій агресії Росії, яка намагається не тільки загарбати частину української території, але й привласнити нашу культуру та історію. Тому цей показ, а також низка інших, запланованих в інших містах Португалії, є надзвичайно важливим для того, щоб показати ще раз, що ми є незалежною країною, яка має власну тисячолітню історію та дивовижну культуру», - наголосила Посол України Інна Огнівець, відкриваючи захід.

У Посольстві нагадали, що у неділю відбудеться ще один показ фільму «Спадок нації» в Лісабоні (початок о 9:00, Salão de Igreja de São Jorge de Arroios) і запросили охочих скористатися цією чудовою нагодою, щоб пізнати більше про Україну.

Загалом стрічка «Спадок нації» демонструватиметься у Португалії 26-28 лютого та 3 березня у містах Лісабон, Порту, Брага, Тавіра.

Напередодні показу Інна Огнівець зустрілася з Лесею Воронюк, яка є автором і сценаристом фільму «Спадок нації» та засновницею акції «Всесвітній день вишиванки». Вона передала Посольству України вишиті сорочки для немовлят з метою проведення акції «Народжені у вишиванці» в Португалії.

Посол також зустрілася з Андрієм Іваночком, другим заступником Голови Ініціативної групи зі створення СУМ в Португалії.

Як повідомлялося, Ініціативна група СУМ спільно із Лесею Воронюк, Посольством України в Португалії та Торгівельною палатою Україна-Португалія представляють фільм у Португалії.

Ідея стрічки полягає в тому, що вишита сорочка є не тільки матеріальною, а й духовною спадщиною українського народу. У фільмі органічно переплетені дві площини. Перша, етнографічна, показує неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга - це історії людей, життя яких змінила вишиванка: врятувала, поєднала, стала символом нескореності чи останньою надією…

Режисер стрічки - Олександр Ткачук, сценарист - Леся Воронюк. Прем'єра відбулася 3 листопада 2016 р. Фільм знімався  у шести країнах: Україні, Канаді, Італії, ОАЕ, Німеччині, Росії.  Наразі "Спадок нації" показують в різних куточках земної кулі.

Вишита сорочка є не тільки частиною гардеробу кожного українця, але й символом та оберегом, який передається з покоління в покоління як безцінний скарб. Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі, це генетичний код та дрес-код нації.

Фото: сторінки Лесі Воронюк, Embaixada da Ucrânia na República Portuguesa у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-