МІОК до Міжнародного дня рідної мови презентує акцію «Мова моїх батьків – мова мого духу»

МІОК до Міжнародного дня рідної мови презентує акцію «Мова моїх батьків – мова мого духу»

Укрінформ
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) запрошує 20 лютого на акцію «Мова моїх батьків – мова мого духу».

Захід проводиться з нагоди Міжнародного дня рідної мови, повідомляється на сторінці МІОК у Facebook.

«Акція «Мова моїх батьків – мова мого духу» – знак єдності українців в Україні та поза нею. Українська – мова, що нас єднає у фокусі нашої спільної уваги», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у рамках акції передбачені спільнодія (запропонований МІОК український аналог слову «флешмоб» - ред.) «В рідній школі рідна мова» (Олександр Олесь) за участю ректора та студентів Львівської політехніки, презентація виставки «Українська діаспора про рідну мову» та запуск проекту «Мова моїх батьків – мова мого духу» у соціальних мережах.

Захід відбудеться 20 лютого 2019 р. о 12.00 год. У Головному корпусі НУ «Львівська політехніка», фойє ІІ поверху (вул. С. Бандери, 12). Тривалість акції – 40 хв. Вхід вільний.

Організаторами акції є  Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) за підтримки Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) та Народного дому «Просвіта» НУ «Львівська політехніка». 

У рамках проекту відомі діячі українського руху за кордоном розповідають про українську мову як одну зі складових національної ідентичності та про важливість її збереження у діаспорі.

Одне з перших відео - від Віри Вовк (Селянської) - української письменниці, літературознавця, прозаїка, драматурга і перекладачки. Вона пише українською, німецькою і португальською мовами, мешкає в Бразилії. Учасниця Нью-Йоркської літературної групи. «Мову треба любити. Коли полюбити мову, тоді все стає доступним. Українська мова є і завжди буде мовою мого серця. Рідною завжди залишатиметься тільки вона. Це мова батьків, мова моєї поезії, мого духу», - зазначила Віра Вовк.

Богдан Гаврилішин (Женева, Швейцарія) – український, канадський, швейцарський економіст, громадський діяч, меценат, член Римського клубу теж висловився про українську мову.

«Кожен громадянин і громадянка, які знають українську мову, а це переважна більшість населення, особливо молоде покоління, повинні починати розмову будь-де, будь з ким, байдуже про що, українською. Тоді їхні співрозмовники будуть відповідати українською і, як показуватиме мій досвід, робитимуть це радо, навіть з посмішкою. Таким чином, ми звільнимо самих себе від застарілих стереотипів, спілкуватися українською мовою стане для всіх нормально і легітимно», - сказав Гаврилішин. 

Як відомо, Міжнародний день рідної мови (англ. International Mother Language Day) - подія, яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня - 17 листопада 1999 року в Парижі.

Фото: сторінка МІОК у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-