Фотохудожниця-українка з Чикаго привезла до Львова виставку морозних візерунків

Фотохудожниця-українка з Чикаго привезла до Львова виставку морозних візерунків

Фото
Укрінформ
Виставка фотохудожниці з Чикаго Роксоляни Тим'як-Лончини під назвою "Від Романа до Йордана" триває у Львові.

Про захід нагадується на сторінці фотогалереї Василя Пилип'юка у Facebook.

«У фотогалереї Василя Пилип'юка зима продовжується! 7 лютого відбулося відкриття виставки фотохудожника з Чикаго Роксоляни Тим'як-Лончини, на якій вона представила чудові знімки морозяних візерунків, надруковані на металі, а також - цікаві зимові сюжети», - йдеться у повідомленні.

Зимові візернуки – улюблені теми для Роксоляни Тим'як-Лончини.  «Хто з нас не любить розглядати візерунки, створені морозом на склі? Роксоляна Тим’як-Лончина, фотохудожник з Чикаго, перетворила це захоплення у справжнє хобі! Вона фотографує морозяні узори та друкує їх на металі. Виглядає дивовижно!», - зазначається на сторінці фотогалереї.

Представлені фотороботи зроблені упродовж останніх років. До кожної є підпис – поезія українських письменників.

Повідомляється, що пані Роксоляна – лікар-стоматолог за фахом, волонетр, активна громадська діячка, неодноразово була спостерігачем на виборах в Україні. Вона народилася 1952 року в Нью-Йорку в українській родині. Паралельно з середньою школою закінчила школу українознавства, належала до української скаутської організації «Пласт». У 1974 році закінчила біологічний факультет Сиракузького унівеситету (штат Нью-Йорк), цього ж року продовжила навчання в університеті Лайола в Чикаго. У 1978 році отримала диплом лікаря-стоматолога і понад тридцять років була практикуючим лікарем. Мешкає в м. Гінсдайл, штат Іллінойс.

Уперше пані Роксоляна відвідала Україну, будучи учасником гуманітарної медичної місії 1992 року. Згодом декілька разів приїжджала в Україну з місією «Медицина на колесах», лікувала дітей, читала лекції лікарям-стоматологам. 

Особливої уваги приділяла дітям-сиротам, чиї обличчя лягли в основу експозиції фотовиставки «Дитинство, позбавлене барв», яка у жовтні 2002 року відбулася в Українському Національному Музеї в Чикаго. Її успіх сприяв створенню однойменного фонду в Америці, а кошти, зібрані завдяки йому, призначені на допомогу дитячим будинкам в Україні. У 2002 році за діяльність на ниві фотографії Роксоляна була номінована на звання «Визначна жінка – лідер у мистецтві» однієї з американських жіночих організацій.

Захоплення фотографією переросло у професію. Свою майстерність фотохудожника Роксоляна вдосконалює у студії фотографії коледжу Дю Пейдж (штат Іллінойс). Її фотовиставки, окрім Чикаго, бачили у Філадельфії та в Україні.

У грудні 2004 року, в складі делегації міжнародних спостерігачів від Українського Конгресового Комітету Америки, Роксоляна разом зі своїм чоловіком були спостерігачами на виборах Президента України у Донецьку. Саме любов і небайдужість до долі України спонукали пані Роксоляну видати книжку про враження від виборів під час Помаранчевої революції, «Поклик Сумління». Презентація книжки відбулася в Чикаго, Нью-Йорку і у Львові.

У січні 2010 року подружжя Лончинів спостерігали за виборами Президента України у Полтаві. А впродовж лютого 2010 року фотовиставка «З любов’ю до України» відбулася в Українському Національному Музеї в Чикаго. Далі фотовиставка помандрувала до Києва, Львова і Харкова.

19 лютого 2010 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) у рамках проекту «Відкриймо для України українську діаспору» до Міжнародного дня рідної мови презентував фотовиставку «Вивіски у Львові: відмова від рідного», частину виставки світлин «Солов’їна наша мова» Роксоляни Тим’як-Лончини. Ця виставка у Львові напередодні Міжнародного дня рідної мови стала ще однією спонукою розбудити нас від байдужості до рідного слова, а значить, до своїх джерел, які потребують негайного очищення від усяких «англіцизмів», «русизмів», «полонізмів» та інших «ізмів».

«Роксоляна Тим’як-Лончина постійно думками в Україні, живе її проблемами і радіє успіхам, дарує свою материнську любов дітям в дитячих будинках, яких ніколи не оминає… Про таких, як Роксоляна Тим’як-Лончина, кажуть: «Вона живе з Україною в серці!», - зазначається у повідомленні.

Експозиція «Від Романа до Йордана» триватиме до 28 лютого за адресою: вул.Стецька, 3а, Львів.

Фото: сторінка фотогалереї Василя Пилип'юка у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-