У Таллінні презентували книгу про історію української діаспори в Естонії

У Таллінні презентували книгу про історію української діаспори в Естонії

Укрінформ
Презентація книги "Це солодке слово свобода" естонського журналіста і політолога Олега Самороднього про історію української діаспори в Естонії відбулася в Таллінні.

Презентація книги "Це солодке слово свобода" естонського журналіста і політолога Олега Самороднього про історію української діаспори в Естонії відбулася в Таллінні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головна теза книги: українська діаспора – не проблема Естонії, а складова її потенціалу. У книзі, зокрема, показана роль місцевих українців у становленні незалежної Естонської держави наприкінці 80-х - початку 90-х років минулого століття. І це, до речі, сприяло організаційному оформленню на естонських теренах української громади», - сказав Самородній.

Він додав, що у роботі над книгою довелося багато попрацювати з архівними матеріалами та поспілкуватися з очевидцями, активістами становлення української громади.

Передмову до книги написав екс-президент Естонії Арнольд Рюйтель, який зі свого боку високо оцінив внесок естонських українців у боротьбу за незалежність Естонії.

Посол України в Естонії Мар’яна Беца у своїй промові під час презентації зазначила, що українці та естонці завжди прагнули свободи, незалежності, реалізації самоідентичності. 

Голова Конгресу українців Естонії (КУЕ) Віра Коник нагадала, що минулої осені українська громада країни відсвяткувала одразу два ювілеї: 30-річчя новітньої української діаспори в Естонія та 120-річчя першої української організації на теренах цієї країни. «У 2016-му, за кілька років до чергового ювілею ми подумали, що подібна книга обов’язково має бути. Бо час спливає так швидко, сьогоднішні події та справи тануть в історії. А треба, щоб не забувалося про внесок естонських українців у становлення як Естонської держави, так і Української. Чудово, що за цю роботу взявся саме пан Самородній, відомий естонський журналіст та політолог українського походження», - резюмувала Коник.

Книга "Це солодке слово свобода" видана Конгресом українців Естонії (КУЕ) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ України. Вона поширюватиметься в естонських бібліотеках, серед української громади, естонських установ та організацій, а також реалізовуватися в книгарнях країни.

Зазначається, що у рамках заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв Крут та Героїв Небесної Сотні.

Фото: прес-служба Посольства України в Естонії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-