Астронавтка українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер святкує день народження

Астронавтка українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер святкує день народження

Укрінформ
Гайдемарі Стефанишин-Пайпер (1963), американська астронавтка українського походження, святкує свій день народження 7 лютого.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Гайдемарі здійснила дві космічні місії: у 2002 та 2008 роках, протягом яких вона п’ять разів виходила у відкритий космос. Загальний час 33 години і 42 хвилини. Цікаво, що батько Гайді народився на Львівщині», - йдеться у повідомленні.

Хоч астронавтка прожила все своє життя у США, вона досить непогано володіє українською мовою, адже по суботах відвідувала українську школу, де вивчала українську та знайомилася із традиціями.

Після закінчення середньої школи навчалася у Массачусетському технологічному інституті. У червні 1985 року вступила до Військово-морських сил США: пройшла підготовку у Вишкільному центрі рятувальних і підводних операцій ВМС (Панама-Сіті, штат Флорида). У 1996 році Гайдемарі прийняли до корпусу американських астронавтів NASA як кандидата на політ у складі місії.

Як повідомлялося у ЗМІ, у 2007 р. Гайдемарі вперше у житті побувала на малій батьківщині свого батька, зустрілася з ріднею. Водночас вона завоювала симпатію всього українського народу знанням української мови. У неї ж, за її словами, залишилися "дуже приємні і теплі враження від України», і вона зазначила, що «хотіла би бувати там частіше".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-