Бандурист Юліан Китастий виступив перед українською громадою Відня

Бандурист Юліан Китастий виступив перед українською громадою Відня

Фото, відео
Укрінформ
Відомий американський бандурист українського походження Юліан Китастий виступив з концертом перед українською громадою столиці Австрії.

Виступ з вільним входом пройшов у церкві Святої Великомучениці Варвари у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Сьогоднішній концерт трапився випадково. Я повертаюся до Нью-Йорку і мав можливість зупинитися на один день у Відні. Молодий бандурист зі США і мій знайомий Богдан Шутка, який зараз навчається у Відні, попросив виступити із концертом, і я залюбки погодився", - повідомив кореспонденту агентства Юліан Китастий.

Концерт планувався у невеликому парафіяльному залі, однак через велику кількість бажаючих – понад півсотні осіб, передусім українців, але також і австрійців – було вирішено зробити виступ безпосередньо у церкві. Композитор, бандурист і співак Китастий виконав два канти із старокобзарського матеріалу, заспівав давню козацьку пісню та зіграв багато експериментальної музики. Також виступив і молодий бандурист Богдан Шутка.

Юліан Китастий народився у Детройті (США) в родині українських біженців. Освіту здобув в Монреалі в консерваторії Конкордського університету (композиція і вокал). Вивчав гру на бандурі від батька — Петра Китастого.

Починаючи з кінця 70-х років та впродовж 20 років був членом капели бандуристів імені Шевченка. В 1980 р. став мистецьким керівником Нью-Йоркської школи гри на бандурі, ансамблів Гомін Степів, New York Bandura Ensemble, та авангардного ансамблю Experimental Bandura Trio. З 2017 року - мистецький керівник Канадійської капели бандуристів.

Гру Юліана Китастого на бандурі можна чути у фільмі "Поводир".

Фото: Василь Короткий

Відео:U inform

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-