Україна хоче посилити співпрацю з бразильським штатом Паранá

Україна хоче посилити співпрацю з бразильським штатом Паранá

Укрінформ
Львівська обласна державна адміністрація хоче посилити зв‘язки зі штатом Парана, де проживає найбільша в Латинській Америці українська громада. 

Зміцнення партнерства у різних галузях обговорювалося днями губернатором штату Ратіньо Жуніором і Послом Ростиславом Троненком, повідомляє прес-служба Посольства України в Федеративній Республіці Бразилія.

"Посилення партнерства в галузі освіти, сільського господарства, інфраструктурних проектів і громадської безпеки обговорювалося у ході зустрічі губернатора Карлоса Масса Ратіньо Жуніора та Посла України в Бразилії Ростислава Троненка. У супроводі керівників української громади штату Паранá дипломат передав Ратіньо Жуніору Меморандум про взаєморозуміння, який було надіслано головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Сенюткою з метою поглиблення зв‘язків між регіонами", - йдеться у повідомленні.

Серед пропозицій, що обговорювалися 28 січня, була також можливість направлення в Україну  студентів в рамках обміну. Зазначається, що Україна вже пропонує стипендії для молоді української громади Парани.

Як заявив Троненко, штат Парана є втіленням стратегічного партнерства, що єднає обидві країни, адже з середини 90-х років українські регіони співробітничають із штатом Парана та містом Куритіба. Український дипломат зазначив, що привіз конкретні пропозиції від голови Львівської ОДА. За його словами, зі Львовської області походить більшість родин вихідців з України, і вона пропонує партнерство в різноманітних галузях, що співпадають з пріоритетами нового уряду Парани.

У свою чергу, губернатор Парани зазначив, що одним з пріоритетів його урядування є програма «Завоювати світ», в рамках якої планується надавати стипендії для міжнародних студентських обмінів. 

«Українська громада є дуже важливою для Парани. Ми дуже зацікавлені в посиленні та розширенні можливостей нашого партнерства з Україною» - наголосив він.

Зазначається, що, маючи близько 500 тисяч бразильців українського походження, українська громада штату Парана є найбільшою в Латинській Америці. Міста Прудентополіс і Маллет, в центрі та півдні штату, а також Куритіба та Сао Жозе дос Піняіс, мають найбільшу кількість вихідців з України.

Читайте також: Прорив дамби у Бразилії: вже понад 120 загиблих

У зустрічі взяли участь Фабіана та Мар‘яна Троненко, дружина і донька Посла, Почесний консул України та віце-президент Українсько-Бразильської Центральної репрезентації  Маріано Чайковский, Голова Українсько-Бразильської Центральної репрезентації  Віторіо Соротюк, Голова Товариства прихильників української культури Тарас Ділай, економіст Методіо Грошко та інженер Ізраел Кравець.

Фото: прес-служба Посольства України в Федеративній Республіці Бразилія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-