Українці Чикаго розповіли, як переживають арктичний холод

Українці Чикаго розповіли, як переживають арктичний холод

Фото, відео
Укрінформ
Полярний вихор приніс небезпечний, рекордний холод на схід Сполучених Штатів. У Чикаго температура впала нижче мінус 20 градусів Цельсія, а місцями прогнозувалося навіть похолодання до мінус 46 градусів. Пориви холодного вітру зробили ситуацію ще загрозливішою.

Голос Америки поспілкувався з українцями, що мешкають у Чикаго, щоб дізнатися, наскільки небезпечною є ситуація в місті та околицях та який настрій панує серед населення.

Студентка Марія Гадиняк розповіла, що навчання у її коледжі припинили до четверга. Дівчина поділилася, що готувалась до негоди не так фізично, як морально:

 «Лякають числа, які бачиш на мобільному додатку про погоду, або дисплеї автомобіля: -22°C. Безумовно, на вулиці відчувається низька температура: морозяне повітря щипає шкіру обличчя, і при першому вдиху хочеться якнайшвидше в приміщення, де тепло. На щастя, не доводиться багато ходити – автомобіль завжди в поміч», - розповідає Марія.

Єдина проблема, з якою зіткнулася студентка, - це те, що деякі автозаправні станції не працювали.

Михайло Данилишин залишився у вівторок удома, оскільки на роботі не працювали і дитсадок, куди ходить його трирічний син, зачинили. Тим не менш Михайло виходив на вулицю і навіть планував пізніше взяти дитину на прогулянку.

 «Відчувається звичайно, що холодне повітря, ти втягуєш, воно таке морозне. Але не відчувається мінус 46 чи мінус 50, як говорили. Мороз відчувається тільки тоді, коли є пориви вітру».

За словами Михайла, на дорогах продовжують їздити автомобілі та автобуси, працюють служби пасажирських перевезень.

Михайло з дружиною особливо не готувалися до негоди, натомість Світлана Іванишин-Угрина підійшла до питання серйозно і виконала вказівки керівників асоціації домовласників.

«Я пустила кожним краном маленьку цівочку води – це запобігає замерзанню води в трубах і, як наслідок, пошкодженню труб», - зазначила Світлана.

Софія М. Георгієв скористалася можливістю працювати з дому, бо найбільшим страхом, за її словами, є те, що автомобіль може зупинитися десь посеред дороги. Проте жінка все одно була змушена вийти на вулицю, щоб вигуляти свого собаку.

 «Я вийшла з собакою на вулицю, підготувавшись до набагато гіршого. Єдине – мені здалося, що не вистачало повітря: воно було розріджене. Напередодні говорили, що треба дихати не напряму повітрям, а користуватись шарфами», - розповідає Софія.

Собака породи пекінес, за словами жінки, також швидко змерзла, незважаючи на хутро.

Залишився працювати з дому і Юліян Гайда, продюсер "Громадського радіо Чикаго", оскільки будинок, де розміщені студії, зачинили. Чоловік зізнався, що на вулицю не виходив і не планує виходити, проте холодом надто не переймається:

«Гадаю, мешканці міста Чикаго звикли до цього. Може, не до такої екстремальної температури, але в сенсі, що ми знаємо, що бодай основні магазини будуть відчинені, що за день-два ми вже зможемо повернутися до нормального життя», - сказав Юліан.

До негоди вони із нареченою особливо не готувалися, проте в певний момент помітили, що в будинку утворюється лід довкола вікон і почали накривати їх рушниками.

Інна Харченко, яка працює на виробничій фабриці спеціалістом з управління персоналом, розповіла, що державні установи закриті, але приватні працюють в нормальному режимі.

 «Мені важко сказати, наскільки відчувається мороз, бо я на вулиці проводжу мінімум часу. Мені зайняло 30 секунд, щоб перейтися від автомобіля до офісу. Сніг під ногами дуже рипить, а отже, мороз сильний», - розповіла Інна.

Вони з чоловіком до негоди не готувались, тільки хвилювалися, щоб не залишитись без опалення, оскільки вночі в багатьох районах передмістя Чикаго на деякий час зникло електропостачання.

Як повідомлялося, потік охолодженого арктичного повітря з полярного вихору приніс небезпечний, рекордний холод на чималу територію сходу Сполучених Штатів у вівторок. Холодний фронт простягнувся від Дакоти до штату Мен.

Жорсткий холод був викликаний полярним вихором, масою крижаного повітря, що зазвичай рухається навколо Північного полюса, але пробилося на південь до Сполучених Штатів.

За прогнозами, найбільше постраждає Середній Захід: в районі Чикаго та півночі штату Іллінойс минулого вівторка увечері очікували зниження температури до мінус 46 градусів Цельсія, повідомляє Національна служба погоди.

Для порівняння, на льодовику Прістлі в Антарктиді найнижча температура в середу, 30 січня, сягне мінус 22 градуси Цельсія.

Міста на Середньому Заході відкрили теплі притулки, коли температура впала значно нижче мінус 17,8 градусів Цельсія. Регіональні уряди закрили сотні шкіл, а авіакомпанії скасували більше тисячі рейсів.

У Вісконсині прогнозують 60 см снігу, а в Іллінойсі – 15 см. Отримати обмороження можна зі 10 хвилин перебування на інтенсивному холоді, який, як прогнозується, затримається впродовж декількох днів і почне відступати з 1 лютого.

Фото: Голос Америки

Відео: chastime, UaPost

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-