В Аргентині відійшла у вічність відома громадська діячка Марія Патинок-Мороз

В Аргентині відійшла у вічність відома громадська діячка Марія Патинок-Мороз

Укрінформ
Відома українська громадська активістка Марія Патинок-Мороз померла 5 січня в Аргентині.

Про це повідомляє Голова українського культурного товариства «Просвіта» Юрій Данилишин на сторінці товариства у Facebook.

«З глибоким сумом повідомляємо українській громаді в Аргентині, що 5 січня після тяжкої недуги відійшла у вічність Марія Патинок-Мороз», - йдеться у повідомленні.

«Марія Патинок-Мороз виховувала своїх дітей у патріотичному дусі, не шкодувала часу на спільноту, відзначалася чесністю, наполегливістю та працьовитістю. Українська громада і, зокрема, організації, пов'язані з «Просвітою», втрачають видатного співробітника. Хай Аргентинська земля стане їй пухом, а її пам’ять - вічною серед нас!», - зазначається з цього приводу.

Марія Патинок-Мороз народилася 10 травня 1936 року у місті Беріссо (Провінція Буенос-Айрес, Аргентина) в родині українських емігрантів Катерини Морикишка та Василя Патинка. Вони прибули в Аргентину у 1928 -1929 роках і  включились у громадську роботу в рядах Українського Культурного Товариства «Просвіта» – філія Беріссо. 

Після народження Марії родина перебралась в Док-Суд (передмістя Буенос-Айреса), де згодом взяла участь у роботі місцевої Філії Док-Суд УКТ «Просвіта». Марія навчалась в щоденній українській школі, брала участь в танцювальному ансамблі під керівництвом Василя Авраменка (пізніше під керівництвом Галини Крупи).

У 1950-х роках Марія вступає в ряди Секції Української Молоді УКТ «Просвіта», (пізніше - Спілка Української Молоді (СУМ),  де зустріла Степана Мороза, із яким побралась у 1958 році. У молодої пари народжуються донька Христина (в 1965 році) і син Данило ( у 1970 році). 

На початку 1972 року Марія почала працювати педагогом СУМ у Київському відділенні відділення Уайльда АМУ "Просвіта" і приєдналася до нещодавно створеного Союзу жінок «Просвіти», яку вона очолювала як голова Наглядової ради у період 1998-2015 рр. З 1976 року і до 2009 року вона обіймає посаду скарбника Директивної комісії штабу АМУ «Просвіта».

У 1999 році Марія бере участь у діяльності Центрального представництва України в Аргентинській Республіці, в якому з 2007 по 2015 рік очолює Аудиторський комітет.

Марія Патинок-Мороз з 2009 по 2015 рік була віце-президентом Світової федерації українських жіночих організацій у Південній Америці.

Велика громадська робота принесла Марії почесне членство в Організації українських жінок (2003), Українському культурному товаристві «Просвіта» (травень 2006 р.),  Світовій федерації українських жіночих організацій (серпень 2007 р.), відзначена вітальними листами від Посольства України в Аргентинській Республіці та дипломом Державного комітету України у справах національностей та міграції.

Свої співчуття рідним і близьким Марії Патинок-Мороз в Аргентині та Україні висловили, зокрема,  Центральна Управа УКТ «Просвіта»,  Центральна Управа Об’єднання жінок «Просвіта», Крайова Управа Спілки Української молоді.

Фото: сторінка PROSVITA Asociación Ucrania de Cultura у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-