Українці по всьому світу зустрічають Різдво Христове

Українці по всьому світу зустрічають Різдво Христове

Укрінформ
По всьому світу живе чимало українців, і 6 січня вони разом із іншими християнами східного обряду святкуватимуть Святвечір. «Христос народився. Славімо його!», - лунатиме сьогодні в багатьох домівках на усіх континентах. Люди збираються разом, аби зустріти свято у найкращих українських традиціях, зичать одне одному миру, добра, радості, здоров’я і здійснення найзаповітниших мрій.

Отже, як готуються зустріти Різдво в українських громадах різних країн світу?

Угорщина

Українці в Угорщині запрошують усіх охочих 7 січня на акцію "Україна колядує - колядує Будапешт". «Столичнe Самоврядування Українців запрошує Вас і Вашу родину на Різдвяний флешмоб колядoк, який відбудиться 7 січня о 19:00 після Святкової Літургії. Зустрiчaємоcь пeрeд цeрквoю (Váci u. 47/b) aбo нa Ferenciek tere. Просимо Вас щоб взяли з собою українські хустки, прапори, Різдвяні зірки та Бенгальські вогні", - йдетьсяна сторінці у Facebook.

"Невдовзі Різдво, а з ним і коляда. Якщо ви бажаєте відчути справжній смак українського Різдва - приходьте у понеділок 7 січня (з 19:00-19:30 год) на Ferenciek tere, щоб поколядувати, щоб привітати один одного з цим світлим святом! Давайте покажемо мeшкaнцям та гостям нашого міста цю гарну українську традицію, та разом заспіваймо найвідоміші колядки», - запрошують українці Угорщини.

«Знати українські колядки має кожен, адже це – наші традиції. Різдво Христове вже на порозі, тож, саме час повторити слова улюблених колядок. "Добрий вечір тобі, пане господарю"- одна з найвідоміших українських колядок. Її знають навіть і маленькі українці по всьому світу!», - кажуть у Столичному Самоврядуванні Українців. У репертуарі громади також широко відомі колядки "Бог ся рождає", «Нова радість стала» тощо.

ОАЕ

Українці в ОАЕ традиційно збираються разом на Святвечір. Так, святкування в Абу-Дабі об’єднує наших співгромадян з усіх семи еміратів країни. Цього разу до святкового столу у рамках приготування традиційні 12 страв, наліпили майже півтисячі вареників.

«Наші пращури вірили, що одне з найбільших християнських свят обов'язково треба зустрічати вдома - в родинному колі. Часи та обставини змінюються, далеко не кожен із нас зможе поїхати в цей період до України. Водночас ціллю формування нашої громади завжди було створення справжньої великої української родини та частинки рідного дому тут, за морем. Підкреслюючи це, буде правильно, якщо ми зустрінемо Святвечір у спільному колі!», - зазначив координатор української громади в Абу-Дабі Євгеній Семенов зазначив активіст у Facebook і закликав: "Створюємо українське Різдво в Еміратах разом!"

А Посольство України в ОАЕ повідомляє про відправлення різдвяного богослужіння в м. Абу-Дабі, на території St. Joseph’s Church, 6 січня, о 17:30, яке здійснить новоприбулий український священик о.Степан. 

Австралія

Союз українських організацій Австралії (СУОА) вітає із зимовими святами. "З Новим роком! Щиро дякуємо всім, які спричинилися до успішного 2018 року. Очікуємо 2019 рік, щоб продовжувати представляти українців в Австралії", - йдеться у повідомленні СУОА у Facebook.

Українці Австралії, зокрема, колядують у східних і південно-східних районах Мельбурна 6-7 січня. «Чи Ви бажаєте, щоб Вашу хату відвідали українські колядники з колядою та віншуванням? Повідомляємо, що колядники зi Школи ім. Лесі Українки в Нобл Парку відвідуватимуть помешкання в східних та південно-східних районах Мельбурна на Різдво та на другий день Свят. Якщо Ви бажаєте, щоб (у міру сил) відвідали й Вас, то просимо зголоситися - тел/смс. Орися - 0422 737 404 або Вікторія - 0431 496 592», - йдеться у повідомленні Союзу українських організацій Австралії у Facebook.

Канада

У канадському Вінніпезі теж готуються до Різдва, повідомляється на сторінці Української діаспори світу у Facebook. «Щорічно після Нового року, пластова станиця Вінніпегу починає традиційні приготування до Різдва Христового акцією “Пластова Свічка”. У цьому році традиційна акція розпочалася ввечері, 5 січня, у катедральній залі св. Володимира й Ольги, де вінніпезькі пластуни під проводом Бунчужного Свічечки ст.пл. Марка Шаварського запалили щорічну Свічечку у Вінніпезі» , - йдеться у повідомленні.

Нідерланди

У Нідерландах 6-7 січня відбудуться святкові служіння в Утрехті (St. Josephkerk, Draaiweg 44, 3515 Utrecht).

«Вже скоро ми будемо святкувати і радіти новиною, що Спаситель світу - Бог Предвічний, народився! У цей день, а головно, у Надвечір’я Різдва, сім`ї і родини збираються разом, вечеряють, обдаровують одне одного любов’ю, а у домівках панує затишок, мир і радість, чути молитву та спів коляди! Тому, щиро запрошуємо усіх до храму, щоб разом як велика українська родина, з молитвою, у любові та радості святкували народження Божого Сина!

Також у неділю, 6 січня, перед літургією ми освятимо семисвічник (напристольне світло), який нам пожертвували «Матері в молитві», спільнота матерів нашої громади», - йдеться у повідомленні УГКЦ в Нідерландах у Facebook.

Велика Британія

Українці у Великій Британії запрошують на Традиційний український Святвечір 6 січня, що відбудеться в Українському культурному центрі за адресою Ukrainian Cultural Centre, 154 Holland Park Ave, London W11. «Асоціація українців у Великій Британії запрошує всіх відзначити Різдво з традиційними українськими стравами», - йдеться у повідомленні у Facebook.

Норвегія

Українська Громада в Норвегії вітає всіх з наступаючими святами Різдва Христового та Нового 2019 Року та бажає миру, злагоди та спокою нам всім у новому році! Українці в Норвегії запрошують всіх на спільне святкування Різдва Христового 6.01.2019 за вдресою Енерхауґґата 4, Осло. У програмі святкування - сучасна постановка народної казки 'Рукавичка' дітей з української недільної школи "Кобзар", колядування з вокальним колективом "FolkeMelodi", пригощання, повідомляється у Facebook. 

Фото: Budapesti Ukránok

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-