В Анкарі обговорили особливості формування закордонного іміджу України

В Анкарі обговорили особливості формування закордонного іміджу України

Фото
Укрінформ
Особливості презентації України за кордоном, формування іміджу держави в умовах інформаційної кампанії з боку РФ, роль кожного українця як піар-агента нашої країни  розглянули в Анкарі.

Ці та інші теми стали предметом обговорення в рамках Першого форуму українських викладачів та студентів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«До Української спілки в Анкарі часто звертаються з пропозиціями щодо участі у різних заходах та представлення України. Не раз виникало запитання, як саме представляти Україну, що саме показувати, розповідати, оскільки ця інформація залишається в пам’яті учасників заходу», - наголосила на проблематиці питання Юлія Білецька, голова Української спілки в Анкарі.

 Голова Української спілки в Анкарі Юлія Білецька

Голова Української спілки в Анкарі Юлія Білецька

Вона зазначила, що дуже часто Україна постає в образі часів 19-го століття, сформованому упродовж 70-ти років ідеологами СРСР. «Немає нічого поганого в аграрній Україні 19-го століття, але це не має бути основним фокусом чи прикладом для презентації України закордоном», - ввважає Юлія Білецька.

Також вона зкликала  усіх пам’ятати про те, що кожен представник України за кордоном створює уявлення про неї. «Які б програми ми не фінансували, які б не реалізовували іміджеві проекти, особисте спілкування іноземців з українцями має значний вплив на уявлення про нашу державу вцілому», - зазначила голова Української спілки в Анкарі.

При цьому необхідно враховувати специфіку країни, де презентують Україну, зазначила Перший секретар з питань культурно-гуманітарного співробітництва Посольства України в Туреччині Ореста Старак.

«Нам потрібно вміло балансувати між тим, аби показувати, наскільки ми давня, цікава, різноманітна, багатогранна культура і, з іншого боку, наскільки великий і потужний наш сучасний потенціал. Дуже важливо, презентуючи Україну за кордоном, враховувати специфіку країн, де це відбувається. Тому що те, що працює на заході, навряд чи спрацює на сході», - наголосила Ореста Старак.

Перший секретар з питань культурно-гуманітарного співробітництва посольства України в Туреччині Ореста Старак
Перший секретар з питань культурно-гуманітарного співробітництва Посольства України в Туреччині Ореста Старак

В якості прикладу дипломат розповіла про минулорічний захід, організований у т.ч. посольством України в Туреччині, - «Орнаментальне ДНК». За її словами, цей захід вдало поєднав традиції і сучасність, продемонстрував як давні традиції знаходять відображення у сучасній творчості. «Цей проект дозволив туркам зрозуміти душу українців набагато краще, ніж якби було проведено десяток інших, дрібніших заходів. Обираючи між традиціями і сучасністю в представленні України, варто обирати перш за все якість, тоді це працюватиме», - пояснила Ореста Старак.

У свою чергу, ректор Таврійського національного університету Володимир Казарін у своєму виступі наголосив на важливому місці освіти не лише у формуванні іміджу держави, а й для захисту її інтересів. Він нагадав про події 2014 року і про гідну патріотичну поведінку університету та його студентів у найкритичніші місяці 2014 року.

Ректор звернув увагу присутніх на те, що після окупації Криму Москва, розуміючи роль освіти, одразу закрила в Таврійському університеті факультет української філології, кафедру історії України на історичному факультеті, повністю закрила кримськотатарське відділення. На їх базі були створені Кримський федеральний університет та Севастопольський державний університет - для того, щоб взяти систему освіти під жорсткий контроль.

ректор Таврійського національного університету Володимир Казарін
Ректор Таврійського національного університету Володимир Казарін

Окрім виступів та обговорення актуальних питань популяризації української мови та літератури за кордоном, учасники долучилися до роботи творчих майстерень.

Фото: з архіву кореспондента Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-