Діаспорянин у Львові розповів про українців Аргентини

Діаспорянин у Львові розповів про українців Аргентини

Укрінформ
У Південній Америці проживають 850 тисяч нащадків українців, які здебільшого зосереджені у південній частині цього материка. 

Про це повідомив голова українського культурного товариства "Просвіта" в Аргентині Юрій Данилишин під час зустрічі "Просвіта в Аргентині: шлях тривалістю в століття" у Львівській політехніці, повідомляє zik.ua.

"І це маленька крапля в морі у цій країні. В Аргентині на відміну від Бразилії українці не живуть так компактно. Найперше українці поселилися в провінції Місьйонес, потім у Буенос-Айресі та інших містах", – сказав він.

Данилишин зазначив, що еміграція в Південну Америку істотно відрізняється від еміграції в Європу чи Північну Америку.

"Аргентина не має четвертої хвилі еміграції. Наші батьки тут будували церкви, школи, але в складних економічних умовах. І економічна та політична кризи нині продовжуються. За останні шість місяців в Аргентині інфляція зросла на 40%. І в такій системі будувати українську громаду складно", – розповів Данилишин. 

Також діаспорянин додав, що українці в Аргентині дуже потребують підтримки з боку української держави – для того, щоб зберегти, підтримувати і розвивати свою ідентичність. Зокрема, товариство "Просвіта" в Аргентині потребує вчителів української мови, хореографів, які б навчали українських танців, потребує підручників, допомоги на облаштування бібліотеки.

При цьому Данилиш відзначив, що польський уряд на бібліотеку у Польському домі (яка розташована через два квартали від української "Просвіти") в Аргентині виділив 500 тисяч доларів.

"Документи про історію польської еміграції оцифровані. До них раз в рік з Польщі приїжджає етнограф, щоб допомогти впорядковувати їхню бібліотеку. Так вони шанують свою культуру, своїх нащадків, – де б вони не жили. Поки до українців не буде такого ж ставлення, доти нас будуть ігнорувати", – підкреслив він.

Як відомо, цьогоріч у всьому світі відзначають 150 років заснування Товариства "Просвіта", яке на теренах Аргентини діє вже 100 років і сьогодні продовжує творити спадкоємність просвітницьких традицій, зберігати та примножувати українську культуру, а також реалізовує сучасні проекти для поширення української культури та знань про Україну в усьому світі.

Юрій Данилишин за фахом архітектор, народився і живе у столиці Аргентини Буенос-Айресі. Його батько походив із села Тарнавка на Львівщині, він приїхав до Аргентини у 1927 році, а мама – у 1932 році із села Стара Могильниця теперішнього Теребовлянського району Тернопільської області.

Фото: zik.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-