Українці Австралії вшанували пам'ять жертв Голодомору

Українці Австралії вшанували пам'ять жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
Українська громада Австралії низкою меморіальних заходів відзначила 85-ті роковини Голодомору 1932-33 років.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, відслужено поминальні літургії, проведено уроки пам’яті в українських школах, урочисті віча за участю молодіжних організацій “СУМ” та “Пласт”, презентацію дослідження, виставку фотографій свідків Голодомору, а також запаленно свічки пам’яті у центрі Сіднея.

“Нарешті ми можемо відверто говорити про Голодомор, поминати жертв цієї трагедії та передавати правду про ці події нашим нащадкам. Поки ми це робитимемо, є надія, що такі трагедії більше не повторяться”, - наголосив посол України в Австралії Микола Кулініч, звертаючись до учасників поминальної літії біля пам’ятника Голодомору в Канберрі.

За прикладом австралійської столиці, де за душі жертв Голодомору молилися священики різних конфесій, поминальні літургії та урочисті віча відбулися й в інших штатах Австралії – Новому Південному Bельсі, Вікторії, Південній і Західній Австраліях, у Квінсленді та на Тасманії.

У Сіднеї Крайова управа Союзу українок Австралії запалила свічку пам’яті на центральній площі; у Мельбурні учні місцевої української школи імені Лесі Українки запалили 33 свічки під час відкритого уроку, а танцювальний ансамбль “Верховина” виконав зворушливу композицію під час громадської зустрічі,. Союз українських організацій Австралії організував у місцевій галереї виставку портретів свідків Голодомору, які нині живуть в Австралії.

Українці Австралії відзначили 85-ліття Голодомору / Фото: Іван Юсип’юк, Укрінформ

У найбільшому австралійському штаті Західна Австралія відбулася презентація книги Лесі Мельничук “Голодомор. Мовчазні голоси голодуючих дітей”, у якій узяли участь представники влади штату. Відбулася й поминальна літургія у місцевій церкві.

Читайте також: Дещиця на роковинах Голодомору: Світ має не дозволяти Москві чинити як у 30-х

Громада Південної Австралії традиційно зібралася біля пам’ятного знаку Голодомору в Аделаїді, а українці Тасманії провели комеморативну зустріч та переглянули фільм “Гіркі жнива”.

Крім того, численна делегація австралійського українства на чолі з головою Союзу українських організацій Австралії Стефаном Романівим та почесним консулом України в Сіднеї Ярославом Думою беруть участь у Міжнародному форумі з питань Голодомору в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-