Українці в Австрії вшанували пам'ять жертв голодоморів

Українці в Австрії вшанували пам'ять жертв голодоморів

Фото
Укрінформ
Українці Зальцбурга в суботу, 24 листопада, провели заходи з вшанування пам'яті заморених штучним голодом жертв сталінського злочину.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook Посольство України в Австрії.

"24 листопада, в День пам'яті жертв голодоморів, українці Зальцбурга вшанували пам'ять заморених штучним голодом жертв сталінського злочину. В поминальній церемонії взяли участь почесний консул України в Зальцбургу Мартін Панош та представники Посольства України", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Франції вшанували пам'ять жертв Голодомору

Українці Зальцбурга вшанували пам'ять жертв голодоморів / Фото: Посольство України в Республіці Австрія

Як повідомлялося, у суботу, 24 листопада, в Україні відзначається День пам'яті жертв голодоморів. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, "розкуркулення" селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців, - це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на упокорення українського селянства, знищення самостійних селянських господарств - соціально-економічних підвалин української нації.

У пік Голодомору 1932–1933 років щодня вмирали 25 тис. українців. Загальна кількість жертв Голодомору досі не підрахована, окремі історики говорять про цифри від 3 до 7 мільйонів осіб.

При цьому, Радянський Союз продав протягом цих двох років більше 1,7 млн тонн зерна на західних ринках.

Упродовж десятиліть Голодомор в радянській Україні замовчувався. Дослідження з цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років минулого століття. Нині в Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. За даними останніх соціологічних опитувань, 77% українців вважають цю трагедію геноцидом.

У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Актом геноциду Голодомор 1932-1933 років в Україні на міждержавному рівні, крім України, визнають 15 держав-членів ООН і держава Ватикан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-