Docudays UA завершує турне у Франції фільмами про реальне життя в Україні

Docudays UA завершує турне у Франції фільмами про реальне життя в Україні

Укрінформ
У Парижі відбудеться остання подія цьогорічного європейського турне «See Ukraine: Пустий постамент» Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA за участі українських документальних фільмів, які відображають реальне життя в Україні.

Про це повідомляє Docudays UA.

«3-9 грудня в Парижі відбудеться остання подія цьогорічного європейського турне «See Ukraine: Пустий постамент». Покази фестивалю відбуватимуться в кінотеатрі Filmothèque du Quartier Latin, виставка сучасного українського мистецтва - у галереї Jour et Nuit Culture, а дискусія - у приміщенні університету INALCO», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цьогорічна концепція See Ukraine має назву «Пустий постамент» і є спробою проаналізувати ситуацію, що нині склалася в Україні. 

«Процес декомунізації став поштовхом до обговорення суспільних цінностей та переосмислення канону української історії. Постаті з минулого, до яких уже втрачено довіру, повалені. Нові герої ще не встановлені. Ситуація «пустого постаменту» спонукає до пошуку героїв нового часу», - поінформовано на сайті.

До кінопрограми фестивалю в Парижі увійшли чотири успішні українські фільми, повідомляють організатори. Це - остання стрічка Аліси Коваленко «Домашні ігри» про український жіночий футбол, фільм-міркування «Какофонія Донбасу» Ігоря Мінаєва, який досліджує білу пляму в сучасній історії України - створення міфу про Донбас. «Діксі Ленд» Романа Бондарчука зображує нелегкі будні херсонського дитячого джазового оркестру. У поетичній «Дельті» Олександра Течинського йдеться про буденне життя жителів містечка Вилково, що розташоване в дельті Дунаю на кордоні з Румунією та вважається «українською Венецією».

Як зазначається, виставковий проект «Пустий постамент», створений у діалозі з документальним баченням кінематографістів, пропонує поглянути на українську реальність, відтворену мовою сучасного мистецтва. В експозиції представлено твори українських митців і мисткинь Костянтина Зоркіна, Євгена Нікіфорова, Олександра Навроцького, Юлі Червінської, Ігоря Чекачкова, Валерія Мілосердова, Марії Плотнікової, Сергія Радкевича, а також уміщено добірку архівних світлин фотографа-аматора зі Східної України Марка Залізняка (1893-1982), що стає особливо актуальною в сучасних обставинах.

Під час дискусії «Нове українське кіно між мистецтвом та політикою» українські й французькі спікери говоритимуть про те, як сучасне кіно формує хребет української ідентичності в очах своїх та іноземних глядачів.

Як відомо, проект «See Ukraine: Docudays UA мандрує Європою» - це акція в галузі культурної дипломатії, що реалізується Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA. У 2016-2017 роках фестиваль відвідав Францію, Грецію, Італію, Німеччину та Іспанію. Проект відбувається за підтримки Open Society Initiative for a Europe (OSIFE).

Фото: docudays.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-