В Ризі та Гельсінкі презентували український «Пласт»

В Ризі та Гельсінкі презентували український «Пласт»

Фото
Укрінформ
Наприкінці тижня в латвійській та фінській столицях пройшла презентація національної скаутської організації України «Пласт», яку провела українська делегація на чолі з діловодом розвитку світового проводу «Пласту» Ростиславом Добошем.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

16 листопада в Ризі та 18 листопада у Гельсінкі представники «Пласту», які спеціально приїхали з України, провели зустріч з місцевими українськими громадами – батьками, що мають дітей різного віку.

Гості розказали про славну історію українського «Пласту», сучасний стан організації, провели для прикладу коротке показове навчання за скаутською методикою, роздали присутнім відповідну навчальну та ігрову літературу. Потім за чаєм та кавою з тістечками пройшло жваве обговорення.

У складі делегації пластунів були діловод розвитку Світового проводу «Пласту» Ростислав Добош, Андрій Ребрик, Уляна Вашкурак та юний пластун Марта Добош. Заходи відбулися за підтримки Посольств України в Латвії та Фінляндії, Ризької середньої української школи, парафії УГКЦ в Ризі та українських громад двох країн.

“Пласт” — національна скаутська організація України, мета якої сприяти всебічному патріотичному самовихованню української молоді на засадах християнської моралі, на свідомих, відповідальних та повноцінних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і на провідників українського суспільства.

“Пласт” засновано восени 1911 року. Перша пластова присяга відбулася 12 квітня 1912 р., попри те, що насправді пластові гуртки створено незалежно один від одного Іваном Чмолою, Олександром Тисовським та Петром Франком. Згодом оформився Організаційний пластовий комітет у 1913 р., який об’єднав розрізнені пластові гуртки в масштабну крайову організацію. Пластуни відзначилися тим, що брали активну участь у розбудові та захисті своєї держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР.

Нині “Пласт” — найбільша українська скаутська організація, яка діє у багатьох країнах світу (США, Аргентина, Канада тощо) та об’єднує пластунів України й української діаспори. 

Фото: Олег Кудрін, Андрій Ребрик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-