У Білорусі відкрили оновлений пам'ятник, присвячений жертвам Голодомору

У Білорусі відкрили оновлений пам'ятник, присвячений жертвам Голодомору

Фото
Укрінформ
У білоруському агромістечку Довськ біля храму Покрова Пресвятої Богородиці в рамках міжнародної акції "Запалімо свічку пам’яті" відбулася церемонія відкриття та освячення оновленого Хреста пам'яті жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Про це у Фейсбуці поінформувало Посольство України в Білорусі.

"12 листопада ц.р. в рамках проведення акції "Запали свічку пам’яті" у агромістечку Довськ Гомельської області Білорусі, біля храму Покрова Пресвятої Богородиці, відбулася церемонія відкриття та освячення оновленого Хреста вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні", - сказано у повідомленні.

Як повідомляється у посольстві, перед освяченням Хреста пам’яті у храмі Покрова Пресвятої Богородиці відбувся молебень та були запалені свічки пам’яті жертв Голодомору.

В урочистому заході взяли участь співробітники Посольства України в Республіці Білорусь, керівники Рогачовського району Гомельської області, місцеві мешканці, представники української діаспори Білорусі, білоруських та українських ЗМІ.

Зокрема, у своїй промові посол України Ігор Кизим висловив вдячність білоруському народу за врятовані життя українців під час Великого голоду в Україні. Також він подякував голові громадської організації "Центр української культури "Січ" Валентині Логвін за сприяння у встановленні першого дерев'яного Хреста пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років у Довську в 2003 р., представникам Білоруської Православної церкви та місцевої влади за допомогу у встановленні Хреста і проведенні урочистого заходу.

Як відомо, у 2003 році дерев’яний Хрест пам’яті у Довську був встановлений за ініціативою громадянина України Віталія Іщенка, чия бабуся у 1932 р. у селі Клятищі (знаходиться біля Довська) знайшла порятунок від спричиненого тоталітарним сталінським режимом Голодомору в Україні.

Восени 2018 року, до 85-х роковин трагедії Голодомору 1932-1933 рр., за підтримки Посольства України в Білорусі на місці дерев’яного хреста, який з плином часу втратив міцність та потребував термінового ремонту, було встановлено новий металевий хрест з символічними кованими п’ятьма колосками.

Наразі це єдиний на території Білорусі пам’ятний знак жертвам Великого голоду в Україні.

Фото: Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-