СКУ та Всесвітня литовська спільнота підписали Меморандум про взаєморозуміння

СКУ та Всесвітня литовська спільнота підписали Меморандум про взаєморозуміння

Фото
Укрінформ
Меморандум про взаєморозуміння між Світовим конгресом українців (CКУ) і Всесвітньою литовською спільнотою підписали в понеділок у Берліні очільники цих структур Євген Чолій і Даля Хенке. 

Церемонія відбулася в Посольстві України в ФРН, повідомляє Укрінформ.

Вищі координаційні органи діаспор двох країн домовилися встановити довгострокове співробітництво з питань, які становлять взаємний інтерес для відповідних спільнот по всьому світу, а також з метою підтримки розвитку в самих Українській і Литовській державах.

«Цей Меморандум надає підтримку співпраці, яка вже є на державному рівні, вона тепер відзеркалюється формально і у громадському секторі», - сказав у розмові з кореспондентом агентства Чолій. 

Церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння між CКУ і Всесвітньою литовською спільнотою / Фото: Танасійчук Ольга, Укрінформ

На його переконання, надзвичайно важливо, що не лише уряди, але й народи бажають співпрацювати в галузях, які порушені в Меморандумі. Йдеться, насамперед,  про те, щоб допомогти Україні захистити свою територіальну цілісність, а також у її євроатлантичній інтеграції, щоб разом протистояти гібридним загрозам, включно з кіберзагрозами та дезінформацією. Сторони готові сприяти реформам в обох державах, зміцненню демократії, а також співпрацювати в питаннях, які є важливими для громад по всьому світу.

Це є першою такою формальною угодою на світовому рівні, але, як сподівається голова СКУ, не останньою. За його словами, є плани підписати такі угоди з іншими балтійськими країнами, також ведуться перемовини з Польщею. «Це є корисний початок, який будемо повторювати в інших країнах світу», - запевнив Чолій.  

Організації СКУ є в 57 країнах світу, в тому числі, і в Литві. Ця держава, як зауважив Чолій, яскраво продемонструвала, що є другом у важкі часи. Водночас він зазначив, що це - в інтересах усіх західних держав, щоб Україна подолала агресію, адже вона дійсно захищає не тільки себе, але й держави західної демократії від «дуже авторитарного агресора з сильним імперіалістичнім апетитом», щоб ми всі жили в безпечнішому світі.

«Ми впевнені, що вдасться відновити повну територіальну ціліснисть України за допомогою світової спільноти», - підкреслив він.  

Даля Хенке назвала Меморандум «новим шляхом до співробітництва». Вона бачить велику користь у тому, щоб діаспори обмінювалися досвідом, кращими напрацюваннями. «Ми наповнимо документ багатьма ідеями», - запевнила вона.

Організації Всесвітньої литовської спільноти діють у 45 країнах по всьому світу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-