Вперше капела бандуристів із США зіграє разом з Національною капелою України

Вперше капела бандуристів із США зіграє разом з Національною капелою України

Програма
Укрінформ
Вперше в історії України відбудеться спільний концерт Української капели бандуристів ім. Т. Шевченка (Детройт, США) та Національної капели бандуристів України ім. Г.Майбороди.

Як повідомляється на офіційній Facebook-сторінці заходу, цей історичний захід пройде у рамках Міжнародного форуму бандуристів 19-22 жовтня у Києві та Чернігові з нагоди 100-річчя Київської капели бандуристів.

"Вперше в історії два славетні колективи у повному складі вийдуть на сцену разом, щоб привітати усіх друзів та шанувальників зі 100-річним ювілеєм колективу, разом вклонитися пам’яті майстрів минулого та подарувати свою майстерність музикантам майбутнього", - йдеться у повідомленні.

Програма концерту складатиметься з символічних для історії капели творів, а саме: авторські довоєнні композиції, обробки народних пісень різних років, духовна, сакральна музика та сучасний авторський репертуар. 

Концерт відбудеться у понеділок, 22 жовтня, о 19:00 в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка за адресою: площа І.Франка, 3, Київ. 

Також у програмі Міжнародного форуму бандуристів, заходи якого проходитимуть у Києві і Чернігові - "круглий стіл" та науково-практична конференція, присвячені 100-річчю заснуванню Київської капели бандуристів; показ фільму Ореста Сушка "Хоробра сімнадцятка" про історію еміграції капели до США у роки ІІ-ї світової війни; музичний марафон “Всі бандури світу”; майстер-класи з виготовлення бандур та гри на харківській бандурі.

Більш детальна програма заходів форуму знаходиться тут.

Міжнародний форум бандуристів - україно-американський проект, створений з метою спільного розвитку і промоції українського національного мистецтва у світі та здійснений за підтримки Українського культурного фонду. Форум має на меті побудову ефективної платформи обміну досвідом між репрезентантами бандурного та хорового мистецтва з України та США в освітній, науково-дослідницькій та мистецькій галузях.

Проведення цього форуму – це можливість вперше від 1941 року спільно зібрати хранителів українського мистецтва з різних континентів, які майже 80 років в еміграції плекали цілий культурний пласт, на жаль, знищений у радянський період та практично невідомий в Україні. Мова йде про музичні традиції засновників Київської капели бандуристів, знайомство української спільноти з невідомим сьогодні в Україні популярним у першій половині ХХ століття інструментом – бандурою харківського типу, музичним репертуаром, збереженим представниками діаспори в еміграції та творчістю Гната Хоткевича, який вніс надзвичайно великий вклад в розвиток бандурного виконавства першої половини минулого століття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-