Берлін приєднався до акції

Берлін приєднався до акції "Запалімо свічку пам‘яті!"

Фото, відео
Укрінформ
Українці, які мешкають Берліні, у вівторок увечері провели акцію "Запалімо свічку пам‘яті!" до 85-х роковин Голодомору.

Вона пройшла на Доротеа-Шлегель-плац, де якраз зараз демонструється українська фотовиставка "Діти у війні" про дітей, які живуть поблизу лінії фронту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Берлін приєднався до акції "Запалімо свічку пам‘яті!"

А дітей, які не пережили голодомору, влаштованого Росією 85 років тому, згадували в Берліні священослужителі, дипломати, активісти та просто громадяни. Всі по черзі прочитали 85 призвищ дітей, від немовлят до 14-річних підлітків, які померли в лихі часи. Багато хто не міг стриматися від сльоз. І запилили 85 свічок.

Читайте також: Швейцарія, Франція та Люксембург приєдналися до акції "Запалімо свічку пам'яті!"

Присутні також підписалися під відкритим листом на їм'я федерального президента ФРГ Франка-Вальтера Штайнмайєра та канцлерки Німеччини Ангели Меркель із закликом визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Голова Центральної спілки українців Німеччини Людмила Млош відзначила, що в Берліні вшановують пам'ять жертв Голодомору вже 10 років поспіль. І 10 років поспіль пишуть листи керівникам Німеччини, але достукатися до влади ФРН у цьому питанні так досі й не змогли.

Один з організаторів акції, активіст Олександр Снідалов також зауважив, що в Європі дуже небагато країн підтримують Україну в цьому, що європейські держави неохоче ставляться до питання визнання подій 1932-33 років. Але багато інших держав це вже зробили. "Нам треба це зробити в Німеччини також", - закликав він.

Радник-посланник Посольства України в ФРН Ірина Тибінка нагадала, що до 7 млн загиблих – це результат цілеспрямованої політики радянської влади, яка вдалася тоді до нових на той час "механізмів", включаючи інформаційну блокаду та блокування надання допомоги, в тому числі з-закордону. Дипломат назвала символічним, що нинішня акція пам'яті геноциду проти українського народу проходить на площі, наповненої спогадами про вбивства єврейських дітей, поряд з пам'ятником дітям-жертвам Голокосту.

Присутні помолилися за загиблих.

Нагадаємо, глобальна акція "Запалімо свічку пам‘яті!" проходить з 1 вересня. Вона проводиться щодня почергово посольствами та генеральними консульствами України у різних країнах світу та триватиме 85 днів, завершиться 24 листопада в Києві. У кожному місті по всьому світу згадують 85 імен дітей із мільйонів загиблих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-