Хор хлопчиків з Києва заспівав для прихожан української церкви в Берліні

Хор хлопчиків з Києва заспівав для прихожан української церкви в Берліні

Фото, відео
Укрінформ
Хор хлопчиків та юнаків з Києва заспівав для прихожан Української православної церкви Київського патріархату в Берліні.

Це перший виступ колективу в німецькій столиці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вперше співаємо в Берліні. Приїхали до нашої рідної української громади. Ми давно про це мріяли», - розповіла художній керівник колективу, диригент, заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, кандидат мистецтвознавства Алла Шейко.

Колектив приїхав не у повному складі: з-понад 40 його учасників було 37. Це хлопчики і юнаки віком від 10 до 23 років, які навчаються за Музичній академії України імені П. І. Чайковського (Київ).

Хор хлопчиків та юнаків з Києва заспівав для українських прихожан Української православної церкви / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

«Це школа - студія, де вони вчаться грі на музичних інструментах, вивчають музичну грамоту», - пояснила Шейко, що є викладачем академії.

До Німеччини хор заїхав після виступу на міжнародному фестивалі в Польщі.

Колектив, за словами його керівника, зазвичай намагається об'єднати поїздки. Так, після виступу на фестивалі в Закарпатті влітку заїхали до Відня, куди їх давно звали, співали там в греко-католицькій громаді.

У Берліні твори Дмитра Туптала, Віктора Степурка, Івана Небесного, Миколи Кедрова, Миколи Леонтовича, Миколи Лисенка, Вольфганга Амадея Моцарта та інших композиторів прозвучали в приміщенні євангелістської церкви апостола Павла, в якій з 2015 року парафія ап. Андрія Первозванного УПЦ КП (о.Олег Полянко) проводить свої богослужіння.

Хор, заснований  2001 року, об'їздив вже чимало країн. Зокрема, 5 разів ставав лауреатом хорових конкурсів і фестивалів в Україні, а також в Польщі (2009), Словаччині (2008, 2010), Бельгії (2008); 2013 року зайняв I місце на XXXII міжнародному конкурсі духовної музики «Хайнувка 2013» (Польща),  2014 року - I місце на 49-му міжнародному конкурсі духовної музики «MusicaSacra» (Щецін, Польща). Колектив гастролював також у Бельгії, Люксембурзі, Іспанії (виступив там в найбільших оперних театрах), Італії, Чехії, Португалії, Голландії.

«З початком війни у нас трохи інші можливості для виїзду, але все ж намагаємося виїжджати на фестивалі, концертні проекти, 2-3 рази на рік», - говорить Шейко.

Читайте також: Глава МЗС Канади відвідала український фестиваль

Хор спільно із Заслуженим академічним симфонічним оркестром Національної радіокомпанії України здійснює фондові записи на українському радіо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-