В Таллінні пройшла зустріч з естонською художницею українського походження Яриною Іло

В Таллінні пройшла зустріч з естонською художницею українського походження Яриною Іло

Фото
Укрінформ
Українська діаспора в рамках циклу «Відомі українці в Естонії» у Камінній залі талліннського Будинку Хопнера провела творчу зустріч з відомою естонською художницею українського походження Яриною Іло. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на організатора зустрічі голову Конгресу українців Естонії Віру Коник.

«Відома художниця брала і бере участь в житті української громади Естонії. Вона є автором логотипу Українського земляцтва Естонії. У 2015 році частина картин Ярини Іло була продана на аукціоні, який відбувся в Таллінні. Отримані кошти вона пожертвувала на підтримку біженців з Донбасу», - розказала Коник.

Присутні розглянули роботи, що показали різні грані художнього таланту Яло. А потім особисто поспілкувалися з нею, що справило на присутніх неабияке враження.

«Затамувавши подих, ми, дорослі люди, слухали справжню казку про цей дивовижний світ, який нас оточує, відтворений у гілочках дерева, що ростуть, чи похилилися, чи піднімаються вгору, проростають крізь простір часу. А ще - руки людські, які то витягнулись у просторі, чи стулились у мольбі чи стиснулись в кулачки. А ще листок з дерева, що в ньому художник побачила карту України», - розповідає активістка української діаспори Естонії Любов Лаур.

Зустріч було підготовлено Українським земляцтвом Естонії.

Уродженка Києва, Ярина Іло майже 40 років живе в Естонії. Фахову майстерність здобувала у навчальних закладах Києва, Праги, вчилася в Естонській художній академії. Працювала викладачем у різних художніх навчальних установах Естонії та інших країн – Євроуніверситеті, Академії культури у Вільянді, Австралійському Національному університеті та багатьох інших закладах.

Творче життя художниці дуже насичене: у її доробку понад 60 виставок, серед яких – понад 40 персональних. Ярина Іло має багато професійних відзнак.

Цикл «Відомі українці в Естонії» має за мету представити широкому загалу тих земляків, хто, мешкаючи за кордоном України, своїм талантом, працею досяг значних успіхів і заслужив повагу в естонському середовищі.

Цикл присвячений 30-річчю Українського земляцтва Естонії та 100-річчя Естонської Республіки. Проект підтримує Міністерство культури Естонії та Інтеграційний фонд.

Фото: О.Кудрін, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-