Українка розповіла про життя у Франції

Українка розповіла про життя у Франції

Укрінформ
Найважче у Франції тим, хто не знає мови. Місцеві принципово не розмовляють англійською, роблять вигляд, що не розуміють, або ж не знають її взагалі.

Про це розповідає українка Катерина Ніценко, повідомляє портал "Закарпатських новин". 

До переїзду дівчина вивчала фізику в київському вузі, потім вступила до Страсбурзького університету, а ще за рік перебралася до Парижа заради участі в міжнародному проекті з вивчення ДНК.

"Спочатку мій переїзд планувався як програма подвійного диплому у Франції та Україні. Тому їхала на один навчальний рік, щоб закінчити магістратуру одразу в двох вишах (у Києві та Страсбурзі) та почати дисертацію. Мені зробили одразу дві пропозиції щодо PhD: одна в Парижі, а інша – в голландському Гронінгені. Вибір припав на Францію, тому що там, по суті, був науковий проект моєї мрії. У Париж їхала наосліп, сподіваючись за два тижні знайти квартиру", - розповідає вона.

За словами українки, найважче у Франції з бюрократією.

"Папірці" дуже виснажують, і французи в цій сфері працюють вкрай погано. Наприклад, вони переплутали мою стать в посвідці на постійне проживання, а потім, зробили помилку в імені. Деякі люди можуть чекати до дев'яти місяців одного документа, лишаючись "нелегалами". Зараз через помилку в документі я не можу оформити жодну страховку. Відповідно, не можу отримати медичну допомогу, хоча нещодавно сильно пошкодила ногу", - зауважує українка.

Читайте також: Українка розповіла, як працює вихователем дитсадка у Польщі

Також Катерина додає, що французи їдять величезну кількість яєць, сиру, молочної продукції, м'яса та морепродуктів.

"Я веган, тому моє харчування зовсім інше. Можу точно сказати, що більшість продуктів в 3-5 разів дорожче, ніж в Україні, щось може бути і в десять разів дорожче. До цього важко звикнути. Багато українців не можуть перестати перераховувати євро в гривні і жахатися. Моя типова закупівля на тиждень в середньому обходиться в 30-40 євро. У ресторани і кафе ходжу рідко – дуже дорого. Нещодавно у нас була зустріч з колегами – кожен заплатив за вечерю від 25 до 50 євро без урахування напоїв та вина. Пиво в пабі – від 7 євро, міцні коктейлі – від 11. Пачка цигарок – від 7 євро, американо в хорошій кав'ярні – від 2,5 євро", - розповідає вона.

"Ціна за кімнату стартує від 450 євро, я плачу 620 і живу в трикімнатній квартирі з одним сусідом. Від центру далеко, але до роботи я можу дістатися за 10 хвилин електричкою", - повідомила українка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-