Українка розповіла, як вступала до данського вишу

Українка розповіла, як вступала до данського вишу

Укрінформ
Олена Ігнатюк родом із Житомирщини розповіла про вступ і методи навчання в одному із університетів Данії. 

Про це повідомляє Gazeta.ua.

"Після закінчення українського університету, поставила собі мету - навчатися закордоном. Із країною визначилася швидко. Хлопець на той час мешкав у Данії, тому, в першу чергу, розглянула місцеві навчальні заклади. Вибір зупинила на університеті "VIA", на навчання в який можна виграти стипендію від данського Міністерства освіти", - розповідає дівчина.

За її словами, вступ до данського університету відбувається онлайн. Для цього потрібно надіслати перекладені англійською мовою нотаріально завірені копії паспорта та атестату зі школи, а також скласти іспит з англійської мови та відповісти на запитання, опубліковані на сайті університету.

"Документи - це більше формальність, яка не надто впливає на вступ. Найважливіше - скласти тест на знання англійської і отримати міжнародний сертифікат TOEFL. Також потрібно відповісти на 5 запитань для абітурієнтів, які щороку із 1 лютого по 15 березня з'являються на сайті закладу. Писала, чим займаюся, чому вступаю саме до них, чи маю якийсь зв'язок з обраною професією. Через місяць з університету зателефонував викладач для співбесіди. Задавав схожі питання. Спілкувалися англійською мовою", - додала вона.

Паралельно українка подала документи і отримала стипендію для студентів з країн, які не входять у Євросоюз. Вона покриває вартість навчання. Також щомісяця для таких студентів виплачують €800 на проживання.

"Щоб податися на стипендію, писала мотиваційний лист з аргументованими поясненнями, чому саме я заслуговую на безкоштовне навчання. Неймовірно зраділа, коли надійшла позитивна відповідь. Від цього залежало, чи поїду на навчання. На той час оплатити один семестр коштувало 7,5 тис. євро. Для простого українця така сума не підйомна, - розповідає Олена Ігнатюк. - Стипендія дається раз на рік. Тому щоразу успішно подавала документи знову. Позаминулого року чомусь не змогли виділити обіцяні кошти. Було два варіанти - взяти академічну відпустку, або платити самій. На той час підробляла і половину зарплати відкладала. Заощаджень якраз вистачило, щоб оплатити навчання".

Після вступу університет висилає документи і анкету, частину якої необхідно заповнити. Документи відвозять в посольство, де відкривають студентську візу, зазначає емігрантка.

"Після України вчитися набагато легше. Наших студентів вчать бути слухняними, записувати кожне слово викладача і зубрити те, що написано в книзі. В Данії, навпаки, дають більше прав і свободи. Постійно спілкуємося на парах, можемо сперечатися з викладачем щодо поданої ним інформації. Студенти мають багато вільного часу на саморозвиток", - розповідає дівчина.

"В університеті багато практики з життя. Наприклад, до нас приходять директори датських компаній. Дають інформацію про бізнес, розповідають фінансову ситуацію і просять розробити для них стратегію розвитку. Останній проект був від компанії, яка виробляє одяг для дітей. Вони хотіли продавати речі у Польщі. Ми вивчали конкурентів, пропонували варіанти, як і через кого це можна зробити. Якщо є такий проект, два тижні слухаємо по ньому лекції. Потім дають три вільних тижні, щоб його реалізувати", - ділиться українка.

Нагадаємо, 20 червня українські діти, чиї батьки загинули чи зазнали поранення в АТО, повернулися з відпочинку в Данії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-